donderdag 6 september 2012

Gebrandmerkte Contador en Valverde 
verdringen onbesproken Joaquin Rodriguez
Zowel Alberto Contador (minieme hoeveelheid clenbuterol) als Alejandro Valverde (bewezen betrokkenheid bij Operacion Puerto) werden omstreden geschorst.
Na het uitzitten van hun straf keerden ze dit seizoen in competitie terug. Valverde deed dat reeds op de openingsdag in Tour Down Under, Contador pas vanaf de Eneco Tour.
Beiden maakten van de Vuelta hun hoofddoel om opnieuw bij de absolute top heraan te sluiten. Valverde leek er, wat dat betreft, het best voor te staan. Hij had, in tegenstelling tot Contador, kunnen roderen in de Tour, waarin hij zelfs een mooie dagzege behaalde.
Toch werden de meest gelauwerde Spanjaarden van hun generatie tijdens de eerste twee weken van de Vuelta gedomineerd door Joaquin Rodriguez, de veelzijdigste van het huidige peloton en vooral tweede geworden in de Giro op amper 17" van Ryder Hesjedal. Purito wist zelfs in de enige tijdrit van de 67ste Vuelta het tijdsverlies te beperken en daarmee leek hij een wissel op de eindzege te hebben getrokken. Ook in de koninginnenrit naar Cuitu Negru toonde hij zich nog de betere van Contador, maar niet meer in de als minder ingrijpend geachte etappe naar Fuente Dé. Beide opdrachten werden evenwel gescheiden door een rustdag, die Rodriguez en de zijnen naar verluidt al te letterlijk zouden hebben opgenomen.
Daags nadien ging het peloton er van meet af aan snoeihard tegenaan. Tijdens het eerste koersuur werden ruim 48 km. afgelegd. Wie dan nog moest ontwaken, stond te laat op en dat hebben de Katusha's geweten. Ook Denis Menchov en Daniel Moreno, Rodriguez' luitenanten (die tijdens de eerste twee weken de toon aangaven), waren weerloos in schril contrast tot de trawanten van Contador (Jesus Hernandez en Sergio Paulinho) en van Valverde (Benat Intxausti en Nairo Alexander Quintana).
Wat een omwenteling in 48 uur tijd. Toch wordt de credibiliteit van Alberto Contador gediend door het feit dat hij op het einde van de rit menselijke kantjes etaleerde toen hij in verval kwam en zich op het einde nog moest reppen om de oprukkende Valverde af te houden.
De terugkeer van Alberto Contador en Alejandro Valverde is een verrijking voor de wielertop. Ze zijn meer dan welkom indien hun nazomer op eerlijker kracht stoelt dan hun hoogzomer.
De arme Joaquin Rodriguez zal er het zijne van denken. Hij werd al in de hemel werd geprezen en zou na zijn vermeende overwinning in de Vuelta ook moeilijk van de wereldtitel te houden zijn in Valkenburg. Daarmee zou hij zijn leiderspositie in de World Tour extra bijkleuren. Enkel het consolideren van die pole position lijkt een vaststaand feit of zouden de slotdagen van de 67ste Vuelta nog meer verrassende wendingen in petto houden?  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten