maandag 11 januari 2021

Alsof his airness daar de kans toe zou krijgen …

 

Peter SAGAN wenst zich nièt te 

excuseren bij Wout VAN AERT

 

De duurst betaalde renner van het peloton (die zelfs na een contractaanpassing nog steeds meer dan het dubbele zou verdienen als Wout Van Aert) heeft in ‘de koers is van ons’ zijn licht laten schijnen over het nakende seizoen 2021.

 

Peter Sagan zou er vanaf het Vlaamse openingsweekeinde bij zijn, maar daarover bestaat nog geen zekerheid, hij wil de Omloop en Kuurne eerst nog wat dieper in de buidel doen tasten. Of hij daar in het voorkomend geval wat in de plaats stelt zal afhangen van zijn humeur van de dag.

 

Wat betreft de èchte klassiekers mikt hij vooral op Milano-Sanremo, die hij in 2017 met een banddikte van Michal Kwiatkowski verloor (lol). De Primavera, waarin hij in augustus 2020 al voor de vierde keer … vierde werd, zal wel het enige monument zijn waarin hij nog een rol van betekenis kan spelen. Vlaanderen en Roubaix zijn hem onderhands te hooggegrepen zoals Liège-Bastogne-Liège en de Giro di Lombardia al waren. Het is in die zwaarste monumentale klassiekers dat het onderscheid gemaakt wordt tussen een kleine en een grote kampioen.

 

De grote ronden dan … Hij neemt zich voor om er opnieuw de Giro en de Tour te combineren. In de Giro behaalde hij halfweg oktober 2020 een fel toegejuichte dagzege. Velen wisten wel beter: indien men met dezelfde ijver op hem jacht had gemaakt als ’s anderendaags op Sander Armée dan zou dat géén waar geweest zijn. Bora-Hansgrohe mag blij zijn dat ze met Pascal Ackerman een andere bolide in huis heeft want Saganneke werd in diezelfde (nochtans niet van sprinters bulkende) Giro viermaal op zijn waarde geklopt door de veel serenere Arnaud Démare, die hem ook de paarse puntentrui afhandig maakte. 

Eerder kwam Sagan er in de massaspurten van de Tour nòg minder aan te pas. Daar kon het kleine grut van de tussenspurten (zijn dada) hem niet aan een achtste groene trui helpen en dat zal dit jaar wel niet anders zijn.

 

En wat betreft de Tour van 2020 is er ook nog dit: Peter Sagan is niet van plan om zich te excuseren bij Wout Van Aert voor zijn smerige kwak in de massaspurt van Poitiers die, indien evenwichtskunstenaar Wout niet overeind was gebleven, veel fatalere gevolgen had kunnen hebben voor nog meer anderen.

Toch oordeelt his airness dat hij zich bij nièmand hoeft te excuseren en dus zeker bij Van Aert alsof die hem daar opnieuw om verzocht heeft zoals hij in de kering van Wout verwacht alsof een Vlaamse vloek en een middenvinger bedreigender zijn. In Poitiers wees Sagan een ... selfienemer aan als oorzaak van zijn manoeuvre.

Dat gebeurt nu éénmaal wanneer je er de kantjes afrijdt zoals de Slowaak wel vaker ongegeneerd doet. 

Herinner u de Ronde van Vlaanderen van 2017. Op de Oude Kwaremont haperde hij aan een over de nadar hangende jas en sleurde Oliver Naesen en Greg Van Avermaet mee in de door hem in zijn veroorzaakte val.

Eerder dat jaar had ook Maxime Vantomme de twijfelachtige eer en (on)genoegen om met Slowaakse metronoom in aanvaring te komen. Voor een vlottere doorgang op de Kemmelberg gaf hij Maxime gewoon een zetje, waarvoor hij zich naderhand - echt waar ! - wèl zou verontschuldigd hebben.

In Paris-Roubaix 2018 tikte Peter Sagan meermaals het achterwiel van Jelle Wallays aan om … zijn scheef stuur weer recht te krijgen. Er zijn er al voor minder uitgesloten maar Sagan mocht onverstoord naar de roze piste snellen. En zich bij Jelle excuseren, ach (sic) waarom zou hij?

Ach, Peter Sagan: velen hebben het al langer ‘gehad’ met hem. Het zal met hem vanzelf uitdoven want zijn vijfjarig lucratief contract bij Bora-Hansgrohe loopt dit jaar af en het zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet verlengd worden. Elders (als hij er al welkom zou zijn) en voor minder zal his airness het niet kunnen opbrengen. Misschien kan hij terecht bij Cirque du Soleil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten