maandag 25 januari 2021

Derde in Gran Premio Valencia,

gewonnen door Lorrenzo MANZIN

 

Amaury CAPIOT

vervolgt zijn recital 

van (dichte) ereplaatsen

 

Amaury (zoon van Johan) Capiot is een (door allerhande blessures) trage maar gestage groeier die na zes campagnes Sport Vlaanderen - Baloise, een mooie overstap maakte naar het Arkéa-Samsic waarvan Nairo Quintana de uitgesproken kopman is die ervoor zorgt dat zijn procontinentaal team ook voor de drie grote ronden in aanmerking komt.

Amaury lukte in 2020 zijn beste seizoen: 6de in Almeria, 3de in de Tour de Wallonie, 7de in de Druivenkoers, 9de in de Brussels Classic, 7de in de Antwerp Port Classic, 6de in de Scheldeprijs en 22ste in de Ronde van Vlaanderen.

Eén en ander voerde hem in de UCI-ranking naar de 79ste en in de Cycling Quotient Ranking de 89ste plaats. 

Het is tijd voor een volgende overwinning na de Omloop Mandel-Leie-Schelde van en naar Meulebeke die in 2015 nog op de nationale kalender stond.

Amaury komt bij Arkéa-Samsic goed terecht. Het team wil de Pro Series winnen om in 2022 voor de hele World Tour in aanmerking te komen. In die context kunnen de ereplaatsen van Johan van goudwaarde zijn. Hij zal niet per definitie voor de kar van Nacer Bouhanni gespannen worden maar mag, geflankeerd door zijn West-Vlaamse kompanen Benjamin Declercq en Christophe Noppe, zijn kans gaan in de Vlaamse koersen en bovenal in ‘zijn’ Paris-Roubaix, waarin hij in 2014 bij de beloften zevende werd maar waaraan hij daarna niet meer kon deelnemen.

Arkéa-Samsic wordt sportief geleid door de 36-jarige Arnaud Gérard, die in Zolder 2002 wereldkampioen bij de junioren werd maar er als broodrenner amper wat van bakte

Met Amaury verloopt ook buiten de koers alles naar wens. Hij is zielsgelukkig met zijn vriendin Silke Thys (een diëtiste uit Wellen) en met zijn favoriete voetbalploeg Standard, dat opeens een valabel kanidaat is voor playoff 1. 

Jammer dat de  26-jarige Lorrenzo Manzin hem de Gran Premio  Valencia, de allereerste koers van 2021 in Europa, afhandig maakte. Manzin is een Frans buitenbeentje, geboren in Saint-Denis, de administratieve hoofdstad van het departement Réunion, een eiland in de Indische Oceaan. Het is zijn achtste overwinning na La Roue Tourangelle 2015, een dagzege in de Tour du Limousin 2018, drie dagzeges in La Tropicale Amissa Bongo 2019 (2) en 2020, de Tour de Bretagne 2019. Geen figurant dus die al drie van de vier keren de Vuelta uitreed, twaalfde werd in de Brussels Classic 2017 en zesde in Paris-Tours 2018.

Na drie campagnes met La Française des Jeux (vanaf 2015) en twee voor Vital Concept is hij aan zijn tweede seizoen toe bij Total Direct Energie. Misschien staat hij voor het seizoen van de volle(re) doorbraak met een eerste deelname aan de Tour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten