woensdag 6 januari 2021

Marc HIRSCHI

de diepe(re) gronden

van een stille Zwitser

 

Van een donderslag (!) bij heldere (?) hemel gesproken …

 

Ik had het niet voor mogelijk gehouden maar Marc Hirschi verkast ‘per direct’ van Sunweb naar UAE Team Emirates!

De lettercombinatie Sunweb zal dit seizoen overigens niet meer te zien in het wielerpeloton. De Duitse reisaanbieder behield wel zijn World Tour - licentie maar verhuurde zijn shirtreclame door aan DSMeen Nederlands chemieconcern dat zich toelegt op fijnchemie en biotechnologie én vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven.

Het Nederlandse wielerteam onder Duitse licentie zat nooit verlegen om een naamverandering meer of minder. De stichting van algemeen manager Iwan Spekenbrink heette van 2006 tot 2011 Skil-Shimano, in 2012 en 2013 Argos-Shimano, in 2014 Giant-Shimano, in 2015 en 2016 Giant-Alpecin en van 2017 tot en met 2020 Sunweb en voortaan dus Team DSM.

 

Misschien had men dit keer beter voor … ‘Spaanse Herberg’ als belettering gekozen met een wijd openstaande achterpoort van waaruit er al meer (en niet van de minsten) de vlucht vooruit hebben genomen: Marcel Kittel, John Degenkolb, Tom Dumoulin, Michael Matthews, Wilco Kelderman, …

En nu dus Marc Hirschi, wat mag hem en/of zijn entourage bezield hebben voor deze demarche? Het uitblijven van een contractaanpassing na zijn exquise seizoen 2020, een opstapclausule bij een “an offer he couldn’t refuse”, moeite met de strakke protocollen, individuele profileringsdrang die gesmoord wordt in het collectief, … ?

Dit had niemand verwacht van de vermeende ideale schoonzoon  die in 2020 al op zijn 22ste de aansluiting met de beste ééndagscoureurs Julian Alaphilippe, Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, …

Een klassementsrenner lijkt hij (54ste in de Tour met bijna drie uur meer dan Pogacar) in geen geval of het zou moeten zijn dat hij die doelstelling nog bewust liet varen. Indien dat de komende jaren zou veranderen dan zal hij in de pikorde Tourwinnaar Tadej Pogacar moeten laten voorgaan. Toch denk ik dat de ééndagskoersen Hirschi's core business zullen blijven zoals dagzeges in de rittenkoersen. In die sectoren zal hij de lakens moeten delen met onder anderen Alexander Kristoff en Matteo Trentin die je niet bepaald als modelhelpers kunt catalogeren. Bij Sunweb had hij, wat dat betrof, meer aan Sören Kragh Andersen en Tiesj Benoot, die voortaan minder vanuit de luwte zullen kunnen opereren.

 

De verrassende teamswitch van Marc Hirschi is ook een allesbehalve goed signaal aan multinationals die overwegen / overwogen om ooit als sponsor in de wielrennerij te stappen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten