zondag 8 augustus 2021

Al blijft de kloof op papier vrij groot 

 

Het UAE Emirates Team 

wil INEOS achterna als 

het ManCity van de koers  


 

Het was een aangekondigde kroniek dat João Almeida na dit seizoen Deceuninck - Quick-Step zou verlaten. Groot gelijk indien UAE Team Emirates uitpakte met an offer he couldn’t refuse. Patrick Lefevere, die daar niet kan of wil tegenopbieden, is de eerste om daar begrip voor op te brengen en de coureur aan te moedigen om ‘eieren voor zoveel geld te kiezen’. 

Misschien deden de twee Giro’s, waarin hij nochtans vierde en zesde werd, Almeida inzien dat het winnen van een grote ronde voor hem te hooggegrepen zal zijn. Ook opmerkelijk: als megatalent heeft hij in anderhalf seizoen (op het kampioenschap van Portugal tijdrijden na) niet de kleinste overwinning behaald. Zelfs indien hij op zijn 23ste zijn persoonlijke ambities niet heeft opgegeven, dan nog is zijn overstap verantwoord want het één hoeft het ander niet uit te sluiten dan nog is zijn keuze gerechtvaardigd: op het einde van een carrière is het vooral het geld dat telt!

 

Gedijen in de juiste omgeving is evenwel ook een kapitaal wat iemand als Marc Hirschi kennelijk niet doet. Hij is nog slechts de schim van zichzelf uit 2020. Juist, hij kwam tijdens de Tour zwaar ten val en sloofde zich uit voor zijn winnende kopman Tadej Pogačar maar daarvoor was het ook niet veel soeps (anoniem 25. in de Olympische wegrit). De komende drie maanden moeten uitwijzen of hij al aan het teren is op zijn financiële lauweren (zijn lucratief contract loopt tot eind 2023). 

 

UAE Team Emirates wil de Ineos Grenadiers kennelijk achterna als het Manchester City van de koers. Het wierf ook Pascal Ackermann, de Spaanse wonderboy Juan Ayuso, George Bennett, Alvaro Hodeg en de 19-jarige Nieuw-Zeelander Finn Fisher-Black, die out of the blue derde werd in de tijdrit van en vierde eindigde in de Belgium Tour. 

 

De Ineos Grenadiers hebben de omgekeerde beweging ingezet met een rigoureuze sanering van de rangen. Dave Brailsford lijkt eind 2021 afscheid te willen nemen van onder anderen Rohan Dennis, Gianni Moscon, Ben Swift, Geraint Thomas en zelfs van de jonge exoten Ivan Sosa en Jonathan Narvaez. De 20-jarige Australiër Luke Plapp (na Remco Evenepoel tweede in het WK-tijdrijden in Innsbruck 2018 maar sindsdien nog bitter weinig van vernomen) wordt voorlopig als enige nieuwkomer aangekondigd. 

De Ineos Grenadiers blijven wel beschikken over Egan Bernal, Richard Carapaz, Filippo Ganna, Michal Kwiatkowski, Tom Pidcock, Richie Porte en Adam Yates. Er is ook nog Tao Geoghegan Hart, stilaan gecatlogeerd als een one hit wonder.

Zelfs zoveel weelde staat niet garant om overdonderend het best presterende team in de World Tour te zijn. Jumbo-Visma en Deceuninck - Quick-Step deden in verhouding nòg beter.

 

Laat Ineos en UAE maar het Manchester City van de koers zijn. Doe mij maar het even solide als solvabele Deceuninck - Quick-Step, dat (omin het voedbol te blijven) best kan vergeleken worden met Bayern München. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten