donderdag 26 augustus 2021

Ronde van West-Vlaanderen voor aspiranten verdient een (nòg) betere bezetting

Duel Tobias FLAJS - Sander WILLEMS (12 j.) 

Wie doet Kyano COTTIGNIES (13 j.)?

Meer kanshebbers bij de 14-jarigen


Geert Deseure mag prat gaan op zijn doorzetting. Vorig jaar al stond zijn driedaagse mooi in de steigers tot Covid-19 zijn constructie genadeloos omverkegelde.

Tijdens dit laatste weekend van augustus kunnen de 12-, 13- en 14-jarige jongens en meisjes sportieve fun beléven in Moere (tijdrit van 5,7 km. vanaf 16 uur), Ruddervoorde en Schuiferskapelle. Aangezien het eindklassement wordt opgemaakt met optelling van (zo weinig mogelijk) plaatsen zal de tijdrit een bepalende factor zijn en dat vind ik meer dan terecht.

Algemeen gezien verdient dit opzet een (nòg) betere bezetting, net als de Antwerp Tour eind juli. Misschien moeten de inrichters de krachten bundelen en overstappen naar de individuele formule. Ook het aantrekken van Waalse 12-, 13- en 14-jarigen zou voor een upgrade zorgen.


Bij de 12-jarigen is Sander Willems de topfavoriet die tijdens de zomervakantie alles won behalve het kampioenschap van België dat hij aan Wout (zoon van Frederik) Veuchelen moest laten. Die is er in deze driedaagse helaas niet bij. Het weerwerk zal dus vooral komen van Tobias Flajs (de ingeweken Sloveen van Gaverzicht - Be Okay), Liam Depoorter, Sam Van Hoeck, Liam Dierickx, … Vooral benieuwd hoe die zich in de relatief lange (5,7 km.) tot elkaar verhouden. Remi Oyaert, de verrassende winnaar van de tijdrit in de Antwerp Tour, was eerst aangekondigd maar is er wegens de familiereis dan toch niet bij. Het benieuwde mij of hij er Sander Willems er een tweede keer kon onder houden. 


Bij de 13-jarigen zal er, bij afwezigheid van Matthias Bogaert, normaliter geen maat staan op Kyano Cottignies, die na vice-kampioen van Vlaanderen ook vice-kampioen van België in het tijdrijden werd. Enkel Storm Van den Eynde deed (1,7”) beter en is er in deze Driedaagse eveneens bij. Kyano en Storm kunnen van de tijdrit (over bijna de dubbele afstand als die van het BK in Hoogstraten) een thriller maken. Alexander Dekeyser en Bas Vandenbulcke, discipelen van Young CT Middelkerke, zullen de beide antagonisten zo dicht mogelijk proberen te benaderen.

De 14-jarigen dan. Jammer dat wegkampioen Thibaut Van Damme ontbreekt. Noah Coninckx, Toon De Zutter, Zeno Durie en Siebe Van Canneyt zijn er wel bij. Zeno uit het nabije Avekapelle (Veurne) mag zijn tricolore van de tijdrit een eerste keer showen. Toon (5de), Noah (6de) en Siebe (2de) eindigden eveneens hoog in dat BK over een ongewone afstand van 10 km., in Moere is dat slechts ruim de helft, wat kleinere verschillen en verschuivingen zal impliceren. In Ruddervoorde en Schuiferskapelle zal Toon De Zutter moeilijk te kloppen zijn. Behalve in het BK tijdrijden haalde de Vlaamse kampioen in al zijn wedstrijden het podium waarvan zeven keer de hoogste trede. Hij won ook de tijdrit van de Antwerp Tour, waarin hij globaal tweede werd na Thibaut Van Damme, die hem ook de Belgische titel afhandig maakte. Arthur Van den Boer wurmde er zich in Hoogstraten nog tussen. 


Geert Deseure verdient de komende drie dagen alle meeval, niet in het minst met het weer. Hij houdt er ook nog een eigen wielerclub op na, Houtland-Westkust dat gestaag groeit en in 2022 in een fraaie stroomversnelling zou belanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten