zondag 1 augustus 2021

Ook hij zal de Verenigde Staten 

niet terug op de wielerkaart zetten…

 

Neilson POWLESS 

(g)een one hit wonder ? 

 

De over een maand 25-jarige Neilson Powless komt een beetje uit de lucht gevallen,want vijf maanden na zijn vijfde eindplaats in de UAE Tour nog maar de tweede keer dat hij hoog klimt op de uitslagenladder. Vraag is of hij geen one hit wonder is zoals zijn Italiaanse teammate Alberto Bettiol, die na zijn winst in de Ronde van Vlaanderen 2019 nog amper wat klaarmaakte. Powless haalde het van de meer beslagen Matej Mohorič, die als tiener tweemaal wereldkampioen werd en dit jaar twee ritten won in de Tour. De Sloveen gaf ootmoedig toe dat Neilson Powless in San Sebastian de sterkste was en terecht won. Dat hoor je niet al te vaak uit de mond van een verliezer.

Neilson Powless (b)lijkt een trage maar gestage bloeier die dit seizoen al zijn 51 koersdagen voltooide en kennelijk liever vanuit de luwte opereert ten dienste van kansrijkere medemaats. Zijn tweede Tour, waarin hij wel eens in een aanval meeschoof, heeft hem kennelijk deugdgedaan. Hij zal nu bij EF Education - Nippo wel op een contractverlenging mogen rekenen toch?

 

De Verenigde Staten konden best nog wat hebben op koersgebied. Joe Dombrowski(dagzege in de Giro, daags voor zijn 30ste verjaardag), Matteo Jorgenson  en (8ste in Paris-Nice) en Sepp Küss (dagzege in de Tour) zijn de enigen die er dit jaar nog wat van bakten.

De the very good times met Lance Armstrong,  Greg LeMond, Andy Hampsten, Levi Leipheimer, George Hincapie, Tyler Hamilton, Tejay Van Garderen, Tyler Farrar, Bobby Julich, … liggen almaar verder achter de rug en komen zich haast niet meer terug.

Ook organisatorisch zijn de Verenigde Staten een woestijn. De Tour of California was in 2018 een manche van de World Tour (gewonnen door de nog niet al te bekende 20-jarige Tadej Pogačar) maar hield daarna op te bestaan.

1 opmerking:

  1. Bettiol een one-hit wonder? Mss geen veelwinnaar maar meer dan een superdegelijke renner hoor. Soms eens die chauvinistische Belgische bril afzetten Bernard!!

    BeantwoordenVerwijderen