vrijdag 9 augustus 2024

BK nieuwelingen in Liedekerke

 

Jinze JORIS lijstaanvoerder 

Mauro KEPPENS topfavoriet

 

Volgens bijgaande Ranking, die met alle uitslagen verhoudingsgewijs in rekening bracht, zijn (in alfabetische orde) Kyano Cottignies, Sune De Valck, Jinze Joris, Mauro Keppens, Emil Siegers en Yasu Vervoort de toonaangevende nieuwelingen van 2024.

 

Uit één en ander spreekt dat Jinze Joris vooralsnog de best prestérende van het bouwjaar 2008 is. Hij realiseerde in maart ei zo na een Noord-Franse hattrick, is de beste tijdrijder, won soeverein de Ronde van Vlaanderen en kon het best hebben dat hij in Ieper en in Couvin geklopt werd door Mauro Keppens, zoniet al de snelste dan zeker de beste finisher van deze lichting.

 

De opmars van Yasu Vervoort werd tijdens de kille lente meermaals verstoord door gezondheidsproblemen die hem evenwel niet beletten om zich vooral te manifesteren in buitenlandse rittenkoersen als de Course de la Paix (3de en winnaar van de tijdrit), de Tour de l’Aisne (2de en opniauw winnaar van de tijdrit) en de Vuelta al Bajo Aragon (2de). Yasu is van het BK in Liedekerke een koele minnaar met de gedachten dan al meer bij de aansluitende Radjugendtour Oststeiermark, waarmee hij vorig jaar al met veel genoegen kennismaakte.

Sune De Valck, die na een hartoperatie in het najaar 2023 uit de koersdood opstond, stoomde (na een autocratische winter aan de Blaarmeersen) door naar de top. Een fraaire reeks van dichte ereplaatsen werd opgelijst met de beide Vlaams-Brabantse titels en bovenal met de Vlaamse in Elverdinge daartussenin.

  

Kyano Cottignies is kwantitatief de vlijtigste van de klas. Hij lijstte die status op met de beide West-Vlaamse titels en bovenal met een prinselijke zege in Sint-Katelijne-Waver. Hij boekte een meervoud aan ereplaatsen, ook in het buitenland en in koersen met aardig wat hoogtemeters. Als de vice-kampioen vorig jaar in Hoogstraten zou ik hem in Liedekerke als een voorname favoriet naar voor durven schuiven. Er zal meer selectie doorgevoerd worden wat de controle vereenvoudigt zodat een vrijbuiter weinig kans zal maken.

 

… of het zou opnieuw titelverdediger Emil Siegers moeten zijn, de meest performante op de Vlaamse en de Waalse heuvels. Soort-gelijk reliëf ontbreekt weliswaar in Liedekerke maar dat was vorig jaar nog minder het geval in Hoogstraten, waar hij als célèbre inconnu toch zijn slag thuishaalde. In het Heuvelland van de Katjeskoers is gebleken dat hij het na een zware koers ook in de sprint kan afmaken, in Ieper verraste hij zes medevluchters onder wie Mauro, Sune en Jinze. Dat herhaalde hij 2,5 maanden later in Herbeumont. Dat kabinetstukje kon hij in Couvin niet overdoen, hij werd er al vroeg door materiaalpeh uitgeteld.

 

Seff Van Kerckhoveout of the blue (bij nader inzien het MTB) opgestaan, kon zich zowel in Herbeumont als in Couvin op het podium hijsen. Op paasmaandag had hij al zijn enige overwinning behaald, één met meerwaarde in de Ronde de Mouscron. De door de job van hun papa (Katoen Natie) vaak in Spanje (Cambrils) vertoevende ontdekking van Dakwerken Crabbé - Dstny is de veropenbaring van het seizoen. Hij houdt er nog een oudere broer op na, Matisse die als belofte muteert naar Visma - Lease a Bike.

 

Dylan Van den Berghe kan minder als een veropenbaring aanzien worden want hij stond er al vorig jaar en grossierde dan al in ereplaatsen (vooral 2de na Edouard Claisse in Herbeumont). Ook dit seizoen leek winnen niet aan Dylan besteed te zijn maar daar haalde hij de angel uit door met Herman Vanspringels Diamond één van de moeilijkste koersen te winnen met een halve minuut voorsprong nog wel. Mauro, Sune, Emil, … volgden daar zelfs op meer dan driekwart minuut. Een kabinetstukje dat Dylan in Liedekerke maar al te graag zou overdoen.

 

Het zullen er wel meer (onder anderen Aksel Decaestecker) zijn die voor de titel en de driekleur in aanmerking maar het hele rijtje aflopen is onbegonnen werk. 

 

Bij de eerstejaars steken Vic De Smet en Sander Willems er qua resultaten hoog bovenuit en maken zelfs van de algemene subtop deel uit. Die status garandeert evenwel niet dat ze hun afzonderlijk BK finaal naar hun pedalen kunnen zetten. Misschien hadden ze (zoals met de Ronde van Vlaanderen, waarin ze tweede respectievelijk derde werden) liever een gezamenlijke en 7,6 km. langere koers hadden gehad. Anderzijds is het zo dat de kampioen van het bouwjaar 2009 een jaar lang in de witte trui met tricolore band mag opdraven.

Hou er wel rekening mee dat Vic de voorbije quinzaine opgescheept zat met de naweeën van een polsbreuk, opgelopen in de aanvangsfase van de Ardennenkoers in Couvin, die hij op adrenaline alsnog won! Wat hij aan de voorzijde van die breuk kon lukt hij misschien ook aan de achterzijde, al kan het gemis competitieritme hem enige parten spelen.

Sander stelde het in die periode beter, hij excelleerde in de bloedhete Vuelta al Bajo Aragon (Sp.), werd er zevende in het algemeen en beste eerstejaars. Ook in Liedekerke zal hij qua temperaturen op zijn wenken bediend worden.

Toch zullen er tussen de tientallen anderen van het bouwjaar 2009 wel meerdere (Mauro De Schrijver en Daan Van Raemdonck bijvoorbeeld) zitten die Vic en Sander naar de kroon willen steken


495JORIS JinzeAcrog-Tormans 
405KEPPENS MauroIsorex CT
327VERVOORT YasuIsorex CT
316DE VALCK SuneVan Moer CT
300COTTIGNIES KyanoAcrog-Tormans 
249SIEGERS EmilDakwerken Crabbé - Dstny
233WILLEMS SanderAcrog-Tormans 
221DE SMET VicAvia-Rudyco CT
167VAN DEN BERGHE DylanAvia-Rudyco CT
164VAN KERCKHOVE SeffDakwerken Crabbé - Dstny
159BOGAERT MatthiasIsorex CT
157DELIMONT ArnaudOlympia Tienen
141VANDENBULCKE BasAcrog-Tormans 
136PETILLON ValentinPierre & Sol - OG Cycles
111APPELTANTS FlorenGMS CT Glabbeek
111WILMSEN DaanTeam Kempen
102MESSELY RenéGaverzicht - Be Okay
101OLIVIERS SiebeDakwerken Crabbé - Dstny
97LADRIERE NolanPierre & Sol - OG Cycles
96KIMPE IanAvia-Rudyco CT
95DE NUL GielAvia-Rudyco CT
91FLAJS TobiasIsorex CT
90KIMPE WiebeSport & Steun Leopoldsburg
88EVERAERT LennertVan Moer CT
84VAN DER VOORT SimonTeam Kempen
81DECAESTECKER AkselNoordzeemeeuw
75VAN STEENLANDT WolfHoutland-Westkust
73SPRANGERS SeppeAcrog-Tormans 
70BEERTENS EmileAcrog-Tormans 
66VERNAILLEN StanOnder Ons Parike
62DAVID Thur-EmielGaverzicht - Be Okay
61VANAELST MateoIsorex CT
59VANDENHEEDE MathisIsorex CT
59VYDT JulesVan Moer CT
58ARIFI RayaneR.EV Cycling Team
57VAN GIJSEL CedricVan Moer CT
56DESSART SachaSprint 2000 Charleroi
56VAN MIERT NoahAvia-Rudyco CT
54MARTENS SeppeIsorex CT
53DE SCHRIJVER MauroOnder Ons Parike
51VERDONCK ThomasAcrog-Tormans 
49GRIJP TibeAcrog-Tormans 
48LIPPENS BrentStarbikes - Vistabuild
48VANSWEEVELT SanderGMS CT Glabbeek
47ROELS NoahIsorex CT
46VANDERWEGEN QuintenGMS CT Glabbeek
46VERGALLE TilleAvia-Rudyco CT
45MADDELEIN MelvinIsorex CT
43WARRANT ThibautDakwerken Crabbé - Dstny
42DE WAELE MathisOnder Ons Parike
42MEULEMEESTER JonasNoordzeemeeuw
40GOOSSENS ZjefVan Moer CT
39LAMBERT CédricAcrog-Tormans 
38REYNAERTS LiamAvia-Rudyco CT
37PEETERS EmielDijlespurters Mechelen
36GEERTS LenWAC Team
34DE BOIS NandOlympia Tienen
33MAESSCHALCK RobbeAvia-Rudyco
33OSSIEUR LoïcIsorex CT
32DEPOORTER TristanAcrog-Tormans 

 

 

1 opmerking: