donderdag 22 augustus 2019

74ste Vuelta a España wordt hyperinteressant

De route kaart van de 74ste Vuelta is niet fraai om naar te kijken. Je kunt bezwaarlijk spreken van een Ronde van Spanje want de tocht van drie weken heeft meer weg van … Japan dan van een coherente aaneenschakeling van ritten. Er zijn drie blokken: het noorden, het centrum en het oosten. Ook deze grote ronde rijdt van Geld naar Geld, meer een vaststelling dan een verwijt. Andalucia, Murcia en Galicia komen zelfs helemaal niet meer in het stuk voor, zo min als de heetste uithoeken.
De 74ste Vuelta houdt het bij de bovenste rechterhelft van Spanje met kortstondige ommetjes naar Andorra (ultra korte veertiende rit zoals de slotdagen van de Tour) en ’s anderendaags naar Frankrijk (individuele tijdrit naar Pau, ook zoals in de Tour). Daarna wacht de slotweek met niet van het goeie maar van het loodzware teveel. Niet de spurters (Sam Bennett, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen,...) maar de klimmers worden op hun wenken bediend net als de allrounders met pittige etappes, opgelijst met een explosieve finale.
Ik hoop vooral dat dit de Vuelta wordt van de veelzijdige Jakob Fuglsang. De 34-jarige Deen reed een dijk van een voorjaar waarin hij Julian Alaphilippe naar de kroon stak. In de Tour kwam hij, net als de Fransman, in aanmerking voor een top vijf tot hij op weg naar Nimes door een zware val werd uitgeschakeld. In zijn vierde Vuelta kan hij (56ste in 2011, 10de in 2013, 29ste in 2015) dat recompenseren en alsnog een gooi doen naar de nominatie van primus inter pares van 2019, zeker indien hij aansluitend op het WK en in Il Lombardia beter zou doen dan Alaphilippe.
Er is ook de 38,5-jarige regérende wereldkampioen Alejandro Valverde die met een top tien Roberto Heras van de leiding kan verdringen in mijn ranking van de Vuelta en Roger De Vlaeminck van de vijfde plaats in mijn algemene naoorlogse palmares-ranking.
Benieuwd hoe Richard Carapaz zijn eindzege in de Giro flatteert of ontluistert. In 2018 werd hij, in nadrukkelijke dienst van Valverde, achttiende na een vierde plaats in de Giro. Met een combiné Giro-Vuelta zou de slechts 25-jarige Ecuadoriaan aansluiten bij Jacques Anquetil (1963), Eddy Merckx (1973), Bernard Hinault (1978), Giovanni Battaglin (1981), Alberto Contador (2008) en Chris Froome (2017). Carapaz mag vooral weerwerk verwachten van het Jumbo-Visma - duo Steven Kruijswijk - Primoz Roglic en van het Colombiaans trio Jhoan Esteban ChavesNairo QuintanaRigoberto Uran.
Reikhalzend uitkijken wordt het ook naar de Sloveen Tadej Pogacar, die tijdens zijn eerste grote ronde zijn 21steverjaardag viert. Hij werd eindwinnaar in Algarve en California, tussendoor werd hij achttiende in Liège-Bastogne-Liège. Opmerkelijk: hij kwam niet meer in competitie sedert 30 juni, dag waarop hij zevende werd in het kampioenschap van zijn land, op ruime afstand van de nobele onbekende 24-jarige Domen Novak, die voor Bahrain-Merida op zijn beurt zijn debuut maakt in een grote ronde.
En tenslotte wens ik niemand meer een dagzege toe dan Thomas De Gendt, die zijn derde grote ronde in één en hetzelfde seizoen afwerkt en die in de Tour tussen Mâcon - Saint-Étienne (200 km.) misschien wel zijn strafste hoogstandje neerpootte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten