woensdag 28 augustus 2019

Nicolas (zoon van Stephen) Roche 
is hoegenaamd géén kleine coureur!

Nicolas Roche is, dankzij de met Sunweb gewonnen ploegentijdrit en de bonificatieseconden van zijn tweede plaats (na Nairo Quintana) in de tweede rit, al twee dagen drager van de rode leiderstrui in de Vuelta. Dat genoegen viel hem ook al (één dag) te beurt in 2013.
Nicolas is de zoon van Stephen, die in 1987 (dertien jaar na Eddy Merckx) een (bijna) unieke trilogie Giro-Tour-WK realiseerde. Net als Axel Merckx en als Thibau Nys is hij dus op zijn beurt een beetje de zoon van God”.
Nicolas’ palmares is slechts een fractie van dat van zijn bijna 60-jarige vader. Doe toch maar niet te meewarig over Nicolas want hij is een bovenste beste coureur, die vanuit het besef dat hij op verre na geen aardje naar zijn vaartjezou zijn wijselijk koos voor het statuut van modelhelper van een rist kansrijkere teamgenoten. 
Nicolas werd vooral ingezet in de grote ronden, die hij twintig op éénentwintig keer voleindigde: driemaal de Giro, negen keer de Tour en nu bezig aan een negende Vuelta. Hij won de Route du Sud 2014.
Op het Iberische schiereiland gedijt hij vèruit het best: hij kwam er in 2006 uit op de zesde en in 2013 op de vijfde eindplaats. Verder behaalde hij op Baiona/Alto do Monte da Groba 2013 en in Riaza 2015 een precieuze dagzege.
Visueel gelijkt hij almaar sterker op zijn illustere papa die apetrots op hem is. Het is Nicolas niet aan te zien dat hij al 35 jaar is met vijftien intense campagnes (met gemiddeld ruim tachtig koersdagen) op de teller. En nog heeft hij er niet genoeg van. Het zou best kunnen dat hij er, naar het voorbeeld van onder anderen Alejandro Valverde en Philippe Gilbert, tot zijn veertigste mee doorgaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten