vrijdag 28 april 2023

Yoram KNAEPEN 

boordevol vertrouwen 

naar de Course de la Paix

Na enkele jaartjes te hebben gevoetbald bij WS Linkhout en één jaartje BMX rolde hij als vanzelf in het wielrennen. Zijn papa Dirk (°1976) koerste ook en was een uitstekende junior, die in 1994 kampioen van Limburg werd en (na Steven Van Malderghem) tweede in de Trofee Het Volk. Het bracht hem in de semi-professionele teams van Eric Vanderaerden en Dirk De Wolf tot hij moest afhaken omwille van een hartspierziekte. Zelfs doorgedreven recreatief fietsen werd hem ten stelligste afgeraden.

De gezondheid van zijn zoon Yoram is wel helemaal oké wat hem toelaat om het veld en de weg te combineren. Tijdens de winter handhaafde hij zich in de subtop, in deze lente schuift hij almaar dichter bij de top. 


Met Mol-Sluis en Kalmthout-Nieuwmoer won hij de voorbije twee maanden al even vaak als over het hele seizoen 2022. Hij hernieuwde ook zijn Limburgse titel tijdrijden als de beste van het bouwjaar 2007. Vorig jaar werd hij in zijn provincie ook kampioen op de weg, tijdens de winter in het veld en nu dus opnieuw in het tijdrijden. In dat geval mag je het epitheton ‘veelzijdig’ in de mond nemen.

In nog meer andere mooiere koersen was Yoram aan zet met vooral een zesde plaats in Vezin, de openingsmanche van de Topcompetitie. Dat belooft voor het vervolg van het seizoen, dat hij volledig als 16-jarige doormaakt. Hij is in niets de allerbeste maar in alles meer dan goed zodat hij deel uitmaakt van het klimproject van Belgian Cycling. Het moet dus zijn dat hij ook voor hoogtemeters de neus niet ophaalt, anders had Acrog-Tormans hem met Jort Dockx, Jul Hélin, Seth Jackson (Gr.-Br.), Jinze Joris en Yasu Vervoort niet geselecteerd voor de Course de la Paix. 

Yoram is katterap zodat Yasu Vervoort voor hem in Zepperen wijselijk de vlucht vooruitnam om met een driekwart minuut voorsprong door de finish te rijden. In Mol-Sluis en Kalmthout-Nieuwmoer liet Yoram niemand ontglippen zodat hij tweemaal de hoogste trede van het podium mocht bestijgen met telkens Noah Coninckx als accesiet. Toch wil hij meer zijn dan een sprinter en daarom hecht hij veel belang aan het BK tijdrijden komende maandag in Waregem, waar hij zo dicht mogelijk bij het podium wil eindigen.

In zijn jonge koersleven loopt het op wieltjes maar inzake studies is Yoram een koele minnaar aan het Instituut Mariaburcht in Stevoort, waar hij de richting sport volgt. Hopelijk beseft hij tijdig dat zij die als coureur doorbreken heel meestal ook goede studenten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten