donderdag 15 juni 2023

Kan de verbazende Felix GALL zijn plotse hoge vlucht volhouden?

 

De Oostenrijker Felix Gall is zowel in de eerste als in de tweede rit van de Tour de Suisse de aanvaller van de dag geweest. In Villers-sur-Ollon moest hij nog ootmoedig het hoofd buigen voor Mattias Skjelmose maar niet in Leukerbad, waar hij ruim een minuut eerder arriveerde dan de Noorse leider in de tussenstand en alle anderen, onder wie vooral Remco Evenepoel, die er - ondanks een nog niet optimale conditie - uitstekend voorstaat in het klassement. 

(perempic@rchief - foto AG2R - Citroen)

Gall was evenwel de primus van de dag, zowaar de wereldkampioen der junioren in Richmond 2015 (V.St.), als éérstejaars nog wel. Zo word je voor de elfendertigste keer geconfronteerd met de onnozelheid van een kampioenschap van de wereld op een halve namiddag.

Wie dat nog wist van Felix mag de wijsvinger opsteken. Het leverde hem meteen een plaatsje bij Klein Constantia, de kort daarna opgedoekte opleidingsploeg van het toenmalige Etixx-Quick.Step. Vanaf 2017 kwam Gall terecht bij het Devo Team van Sunweb, waar hij doorstartte als contractrenner en in 2021 naar DSM muteerde. Hoewel valabele resultaten totaal uitbleven kon hij alsnog voor twee seizoenen terecht bij AG2R-Citroën.

Sedert 26 september 2015 werd van Felix nog amper wat gehoord maar daar bracht hij dit seizoen verandering in met opeenvolgende fraaie uitslagen in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var (9de), de Ardèche Classic (6de), Tirreno-Adriateco (16de), de GP Miguel Indurain (9de), de Itzulia Basque Country (na driemaal top tien in de daguitslag), de Tour des Alpes (9de, nadat hij in Alpbach van de dagzege werd gehouden door Tao Geoghehan Hart), de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes (2de na Richard Carapaz). De dichtste ereplaats leek nog meer een obsessie te worden toen hij ook in de derde rit van de Tour de Suisse … tweede werd na Mattias Skjelmose. Frustratie kreeg evenwel geen nieuwe kans om want ’s anderendaags won hij cum laude in Leukerbad en werd hij even afgetekend leider in de tussenstand. Het moet er wel bij dat Evenepoel en Skjelmose hem niet ongaarne het heft zagen overnemen maar of het in die mate was?

Het blijft het een vraag hoe hij verder zal evolueren: zijn pole position consolideren of een diepe terugval kennen? Vandaag wacht hem een nieuwe test tussen Fiesch en La Punt, 211 km. bezwangerd met 4711 hoogtemeters. Indien hij de koninginnenrit doorstaat dan wordt hij een eyecatcher in het bonte peloton die ook in de Tour zijn opwachting zal maken.

Of wordt het na deze week opnieuw helemaal stil wordt rond Felix, vooralsnog een momentencoureur die in de openingstijdrit in Einsiedein pas 115de werd met 1’19” meer dan Stefan Küng, Remco Evenepoel en Wout Van Aert? Het betekent dat Gall over elke van de 12,7 km. ruim zes seconden meer deed.

 

1 opmerking:

  1. wat veel belangrijker is,zwitserse renner,gino mader,vecht,na zware val,nog voor zijn leven

    BeantwoordenVerwijderen