maandag 3 april 2023

Aangaande de uitbouw van een palmares … 


Tadej POGAčAR gelijkt almaar méér op Eddy MERCKX!

 

Mathieu van der Poel beleefde ook in zijn Ronde van Vlaanderen (waarin hij opeenvolgend vierde, winnaar, tweede en opnieuw winnaar werd) een absolute superdag. In tegenstelling tot in Sanremo volstond die in Oudenaarde niet om een buitenaardse Sloveen af te houden. Tadej Pogačar had aan de ultieme bestorming van de Oude Kwaremont en de Paterberg een betere natuurlijke bondgenoot dan aan de Poggio. Mathieu moest genoegen nemen met het predikaat the very best of the rest.

Tadej Pogačar is daarmee nog maar de derde winnaar van de Tour die ook de Ronde van Vlaanderen wint. Louison Bobet was de eerste die dat deed in 1955, het jaar dat hij een loepzuivere hattrick zou afronden in de Tour. Eddy Merckx deed het hem twintig jaar later na in het jaar dat hij de Tour een eerste keer zou verliezen. Eddy won de Ronde van Vlaanderen ook al in 1969, drie maanden vòòr hij de Tour een eerste keer zou winnen. Eddy voegde er in 1975, zijn laatste gezegende jaar, net als in 1969 Liège-Bastogne-Liège aan toe. De kans is aanzienlijk dat Tadej Pogačar hem dat op 23 april dat nadoet of het zou moeten zijn dat ene Remco Evenepoel het hem belet. Dat zou wat geven!

Niet voor Bobet noch voor Merckx kwamen er na 1955 respectievelijk 1975, het jaar van hun 30ste verjaardag, nog Tourzeges meer bijkwamen. Tadej Pogačar begint per 1 juli in Bilbao (Sp.) op zijn 24ste al een vierde keer aan de Tour, die hij in 2021 en 2022 won en waarin hij vorig jaar (na Jonas Vingegaard) tweede werd. Tour 2023 winnen zal geen obsessie zijn zoals de Ronde van Vlaanderen wel was maar vanaf nu ook niet meer zal zijn.

Tadej Pogačar is een warme minnaar van de koers, die voor hem meer is dan enkel maar de Tour en de Ronde van Vlaanderen. En dus gaat hij nog even op zijn elan door met het triumviraat Amstel-Flèche-Doyenne en in alle drie is hij, om het eufemistisch te stellen, ook niet kansloos.

Daarna koestert hij zich een kleine twee maanden in zijn Sloveense comfortzone ter voorbereiding van de Tour, waarna een copieuze nazomer en herfst, waarin hij meer kans maakt op een loepzuivere hattrick in de Giro di Lombardia dan op een wereldtitel in Glasgow.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten