maandag 17 april 2023

Ben HEALY 

we ain’t seen nothing yet?!

Tweede in de Brabantse Pijl én bovenal in de Amstel Gold Race: als dat niet de smaak van de overwinning mag hebben, wat dan wel?!

De Ier Ben Healy leek out of the blue op te doemen maar dat was geenszins zo. Het is het manco aan continuïteit dat hem in deze parten speelt.

Als 16-jarige (°11 september 2000) neo-junior was hij al op de afspraak in 2017: vierde in de Ronde des Vallées (Fr.) en derde in de Giro di Basilicata (It.) maar in 2018 bleef hij onder de verwachtingen met enkel een zevende plaats in de Driedaagse van Axel en een vijfde in de Ronde des Vallées (Fr.). 

Toch mocht hij op zijn 18de meteen contractrenner worden in Team Wiggins met als klapper de allerjongste dagwinnaar ooit in de Tour de l’Avenir. In Saint-Julien-Chapteuil haalde hij het van onder anderen Matteo Jorgenson, Tom Pidcock, Tobias Foss, Stefan Bissegger, Ilan Van Wilder, … 

De volgende drie jaar bleef Ben steil onder de verwachtingen met enkel een dagzege in de Ronde de l’Isard 2020 en in de Giro u23 in 2021. In 2022 verzeilde hij nog meer in de vergeethoek.

2023 werd helemaal anders. Een derde plaats in de Trofeo Calvia (Sp) zette al meteen de toon. Twee maanden later behaalde hij een dagzege in de Settimana Coppi e Bartali, kort gevolgd door een overwinning in de GP Industria & Artigianato. In de Pays de la Loire Tour (5de) lijstte hij zijn benijdenswaardige conditie nog wat verder op.

The new Healy was arrived en dat hebben zijn concurrenten geweten tijdens de voorlaatste week van april. Eerst was hij de lokomotief van de beslissende ontsnapping in de Brabantse Pijl, die hij overleefde met Dorian Godon tegen wie hij het in een sprintduel kansloos moest afleggen.

The best has yet to come … Vier dagen later behoorde hij opnieuw tot de beslissende ontsnapping die hij andermaal overleefde met de metronomen Tom Pidcock en Tadej Pogačar. De laagste podiumplek zou zijn hoogste goed worden. Ben was ook de eerste die Tadej moest laten rijden. Hij keerde wel nog terug op de eveneens geloste Pidcock van wie hij wegreed op zoek naar de tweede plaats. Dat bracht hem in een stroomversnelling waarmee hij Pogačar nog in verlegenheid bracht. Het had er de schijn van dat de volgwagen van organisator Leo van Vliet, met Walter Planckaert aan het stuur maar zonder jurylid aan boord, zich geroepen voelde om de Sloveen een zetje te geven. Feit is dat Tadejs geslonken voorsprong na die tussenkomst weer opliep. Zou Healy hem anders nog achterhaald hebben? Allicht niet maar de integriteit van het koersverloop was aangetast. Ben reed trouwens een kleine twee minuten weg van het trio Kron-Lutsenko-Pidcock en nog een minuut meer een volgend groepje achtervolgers. Significant!

Ben Healy maakte zich er alvast niet druk om, anders had hij zijn eigen feestje verpest. En komende week wenken er nieuwe uitgelezen kansen in La Flèche Wallonne en vooral Liège-Bastogne-Liège. De eerste zal misschien te steil zijn, de tweede moet hem beter liggen aangezien koersen van meer dan 250 km. blijken hem niet klein te krijgen. Hij zal er alleszins beter doen dan vorig jaar toen hij respectievelijk 130ste op 12 minuten van Dylan Teuns werd en in de uitslag van La Doyenne een DNF vòòr zijn naam kreeg.

Dertien dagen na het Waalse tweeluik wordt Ben Healy aangekondigd in de Giro, zijn eerste grote ronde waarin hij voor EF Education-EasyPost ingezet wordt naast rittenkaper Magnus Cort en klassementsrenner Rigoberto Uran. Als vrijbuiter kan hij ook daar verrassen. Hij is ook toe alles en nog wat bereid, zelfs voor het ophalen en verdelen van drinkbussen want dat deed hij al aan de kant van de weg voor de ploegmaats in Paris-Roubaix, waaraan hij zelf niet deelnam.

1 opmerking:

  1. Die jongen gaat in de laatste week van de Giro zijn hart kunnen ophalen...en wie weet de 'kenners' opnieuw verbazen; tegen de klok gaat hij (ongetwijfeld) tijd verliezen, maar in de cols gaan we zijn rondetalent kunnen beoordelen: een podiumkandidaat? Waarom niet...Guillermo

    BeantwoordenVerwijderen