vrijdag 7 april 2023

Mikel LANDAronderenner 

die géén klassementen wint


Weer ‘net niet’ gisteren in Santurtzi en dus al evenmin een sant in eigen (Basken)land voor de reeds 33-jarige kopman van Bahrain-Victorious, een uitmuntende klassementsrenner die evenwel (behalve in Burgos 2017 en 2021) geen klassementen wint, sporadisch dagzeges behaald maar des te meer grossiert in dichte ereplaatsen. 

Mikel totaliseert niet meer dan 16 overwinningen, gelijkmatig verdeeld over Spanje en Italië. Bij hem moet je dus niet afkomen met de quote “winning isn’t everything; it's the only thing”, je zou ervan lusten indien je dat riskeerde.

Met zijn algemene staat van verdienste zal hij ongetwijfeld tot de grootverdieners van het huidige peloton behoren. 

In de Giro bezette hij de laagste trede van het eindpodium in 2015 (opgelijst met twee dagzeges op rij en op zijn 24ste meteen derde na Alberto Contador en Fabio Aru) en in 2022, in 2019 werd hij ook nog vierde. In 2017 behaalde hij een derde dagzege en won hij de bergprijs.

In de Tour moet hij het nog zonder dagzeges stellen maar vanaf 2017 eindigde hij opeenvolgend vierde, zevende, zesde en opnieuw vierde (hoewel in dienst van primus Chris Froome op één seconde van het podium). Dit jaar zou hij na twee sabbatzomers op le grand boucle terugkeren.

De Vuelta reed hij, wars van klassementsambities, eveneens zes keer met een dagzege in 2015 als mooiste moment. 2021 werd een nihiljaar met een opgave in zowel de Giro (vol ingereden op een verkeerseiland) als in de Vuelta.

(perempic@rchief - foto Merida)

Als notoir klassementsrenner profileerde hij zich tweemaal in de monumentale klassiekers: met een zevende plaats in Liège-Bastogne-Liège 2019 en vooral met een derde (na Tadej Pogačar en Enric Mas) in de Giro di Lombardia.  

Mikel Landa is niet bepaald de gemakkelijkste jongen van het peloton. Hij verkaste vijfmaal van team omdat hij zich volgens zijn status niet genoeg gewaardeerd achtte. Bij Astana kon hij moeilijk door één deur met Fabio Aru, bij Team Sky niet met Chris Froome, bij Movistar niet met Alejandro Valverde; nochtans brothers in arms die hem ruim overstegen, zo ook Damiano Caruso bij Bahrain, waar eind dit jaar Landa's vierjarig contract afloopt. Tegen dan is hij 34 jaar en is het weinig waarschijnlijk dat het aan dezelfde lucratieve voorwaarden zal verlengd worden, al zitten ze bij Bahrain-Victorious niet verlegen om gedateerde sterkhouders: Damiano Caruso, de tweede van de Giro 2021, is nog twee jaar ouder en diens zesjarig contract loopt pas in 2024 af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten