donderdag 27 april 2023

Pluimgewicht

Leander DE GENDT 

is tuk op hoogtemeters

Meer adept van het wielrennen dan de Denderleeuws familie De Gendt kun je moeilijk zijn.

Vader en kinesist Stefaan runt met Smart Cycling een zaak die 32 coureurs traint en zo juist mogelijk op de fiets zet. Twee van die bofkonten zijn z’n zoon Leander (°2007) en z’n dochter Itta (°2009), die vorig maand in Denemarken de 3 Dage I Nord Campione Cup monopoliseerde


Leander bmxt al vanaf zijn zesde met overwegend nipte maar leerzame nederlagen tegen kloekere leeftijdsgenoten. 

Ook in het veldrijden was (net) niet winnen meestal aan de orde met een vierde plaats in het BK 2023 als afsluiter. Voorlopig toch, want Leander wil l'embarras du choix zo lang mogelijk volhouden.

Tussendoor zette hij ook op de weg niet evidente stappen met een onwaarschijnlijke body mass index van amper 15,28 voor 47 kg. verdeeld over 1,74 meter. Het belette hem niet om zich, na een derde plaats in Herbeumont, ook te onderscheiden in de Vuelta al Bajo Aragón (Sp.).

Als tweedejaarsnieuweling lieten de eerste overwinningen niet lang op zich wachten. Het viel hem telkens te beurt onder de taalgrens. Eerst in de gewone maar met hoogtemeters bezwangerde koers van Nandrin, waar hij dit puikje achter zich hield: Yoram Knaepen, Edouard Claisse, Michiel Nijst, Yasu Vervoort, Jinze Joris, … De zondag daarop deed hij dat vetjes over in Vezin, de openingsmanche van de Topcompetitie, waarin Jinze Joris en Michiel Nijst zich als enigen in zijn hete spoor kon handhaven. Ook de andere voornoemden plus Mauro Keppens en Thibaut Van Damme moesten zich daar ootmoedig gewonnen geven. Van het bouwjaar 2007 lijkt op de hoogtemeters beter dan De Gendt, dat in schrijnend contrast tot het tijdrijden waarin hij op vlakke en winderige wegen als het ware van zijn fiets waait.

De manches van de Topcompetitie spreken het meest tot de verbeelding van Leander, al beseft hij dat hij op 14 mei in Herman Vanspringels Diamond minder te zoeken zal hebben dan de week daarop in de kleine Ronde van Vlaanderen, waar hij vorig jaar mee voorin zet tot een val in de laatste kilometer hem uittelde. Ook de overige manches zijn spek voor zijn fijne bek: de Ardennenkoersen van Herbeumont (begin juli) en van Couvin (10 augustus), de GP Ange-Raymond Gilles in Jemeppe-sur-Meuse (24 september) en de Affligem Classic (8 oktober). 

Leander wil in de Topcompetitie het beste uit zichzelf halen net als bij zijn studies richting Sport aan het SVI in Gijzegem.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten