vrijdag 14 april 2023

Milan DONIE

staat al verder dan hij inschatte


Milan Donie (Kortrijk) is de derde West-Vlaamse eend in de bijt bij het Ag2R Citroen Development Team.

Hij voetbalde eerst bij Noordstar Heule, reed dus niet bij de aspiranten, was een bescheiden nieuweling die als neo-junior mooie stappen zette.

Na een derde plaats in de G.P. du Mont Noir - Saint Jans Cappel (Fr.) was het vooral La Route d’Eole die hem op de kaart zette. In de voormiddagrit reed hij 80 km. in de aanval, werd op de valreep teruggepakt maar hij hield nog reserves over om in de tijdrit na de middag knap derde te worden. Na afloop werd hij door talentscout Alexandre Pacot verzocht om zijn data door te mailen. 


Milan langs de Damse vaart in zijn Franse merkentrui, die hij om niet mocht dragen in Ruddervoorde omdat AG2R geen vergunning heeft bij Cycling Vlaanderen.


Enige tijd later had Milan zijn Franse contactpersoon weer wat te melden: dat hij tijdens de klimstage van Belgian Cycling in de Vogezen als eerstejaarsjunior de beste tijd ooit had gehaald  bij de bestorming van de Ballon d’Alsace, zelfs Jarno Widar kon niet beter doen. Alexandre Pacot wist genoeg.

Op de competitieve hoogtemeters kwam hij nochtans maar matig uit de hoek: 28ste Liège-Bastogne-Liège, 29ste Classique des Alpes (Fr.), 14de in Herbeumont en 29ste in Ain Bugey Valromey Tour (Fr.). Klierkoorts woekerde van half mei tot eind juli in zijn lijf en ondermijnde zijn prestatievermogen.

Hij was er begin augustus van af en zette meteen zijn zinnen op Aubel-Thimister-Stavelot, waarin hij wilde toeslaan in de koninginnenrit van Stavelot, maar waar hij à 65 km. per uur haperde aan een omhooggekomen kassei en uiterst zwaar ten val kwam en gedurende twee dagen in een coma belandde. Met een klontertje bloed in de hersenen mocht hij niet meer in competitie zodat zijn seizoen er half augustus al opzat. 

Milan kon ermee leven want hij had bereikt wat enkel in zijn stoutste dromen opkwam: als tweedejaarsjunior deel uitmaken voor AG2R Citroën u19 met zijn landgenoten Louïc Boussemaere, Steffen De Schuyteneer en Xander Scheldeman in een uitgelezen  internationaal gezelschap .

"Een unieke kans om uit te groeien tot de renner die ik zo graag wil zijn maar wat in de lente niet helemaal zal zijn ten koste van zijn hogere studies bedrijfsmanagement aan het Vives in Kortrijk .”

Het één hoeft het ander in 2023 niet helemaal uit te sluiten zoals pech wel doet. In de Guido Reybrouck Classic viel hij op een knie met langdurige naweeën die hem gedurende drie weken beletten om doorgedreven te trainen. Hij vreesde niet op zijn best te zijn voor het PK tijdrijden maar hij vermande zich en legde de 16,52 km. af in 21’42” aan een fraai gemiddelde van 45,677 km./u. waarvoor zijn jongere kompanen Xander Scheldeman (+3”) en Louïc Boussemaere (+29”) moesten passen

Hierna volgen de tweedaagse Gipuzkoa Klasika (Sp.), het BK tijdrijden in Waregem, Liège-Bastogne-Liège, de E3 Harelbeke, de blok voor de examens van juni (zijn drie academiejaren aan het Vives in Kortrijk heeft hij wijselijk verkaveld naar vier), de GP Valli del Doligo (It.), de Ain Bugey Valromey Tour, . allemaal afspraken waarop hij spraakmakend wil zijn, zelfs al zijn z’n lijnen als neo-belofte al uitgezet.

Milan heeft het enigszins in de genen meegekregen. Willy Donie (°1945) is zijn grootoom en was in de tweede helft der jaren zestig van vorige eeuw een kortstondige uitblinker in de kermiskoersen waarvan hij er zes won plus Tielt-Antwerpen-Tielt 1968 als kroonzege. Willy zette er al in april 1972 een punt achter. 

Ook Milans getalenteerde nonkel Wim Vanhuffel (°1979) zong het niet al te lang uit na vooral twee uitstekende Giro d’Italia’s (11de in 2005 en 17de in 2006). Wim heeft twee zonen die hopelijk duurzamer zijn: Matteo (°2006) bij de junioren, Moreno (°2009) bij de aspiranten zijn niet onaardig bezig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten