zaterdag 29 april 2023

Seth JACKSON

het Britse buitenbeentje 

van Acrog-Tormans

 

Seth Jackson is niet als een Britse drenkeling aangespoeld maar als een talentvolle jonge coureur in de armen gesloten door Acrog-Tormans Balen. Seth is afkomstig uit Leeds-Liversedge (West Yorkshire). Hij doorloopt het middelbaar aan de Hipperholme Grammar School en koerst al vanaf zijn zevende. De Junior Tour in Assen was in 2017 zijn eerste internationale ervaring.


Seth Jackson bij zijn eerste Vlaamse overwinning in Staden.
Bemerk hoe dankbaar hij verwijst naar zijn sponsor.

Als neo-nieuweling behaalde Seth in 2022 vijf overwinningen met bovenal de Otley GP en ’s anderendaags werd hij tweede in de Ilkley GP, een andere topkoers in eigen land. Seth werd eveneens de lachende tweede in de Trofeo di Ciclisma, een heuvelachtige wedstrijd in Mallorca. Hij onderscheidde zich ook als baanrenner in de National Road Series. Zijn verkenning in Vlaanderen liep minder van een leien dakje: 15de in Beveren-Waas, 19de in Kalmthout-Nieuwmoer en 12de in Westrozebeke.

Eén en ander leverde hem toch een precieus plaatsje op in de National School of Racing-Foundation, de Talent Development Pathway van British Cycling, die hem de kans biedt om als jonge renner uit zichzelf te halen. Tijdens de winter rijdt hij vooral op de piste maar tijdens de jaarwende zakte hij naar Vlaanderen af om er aan twee internationale veldritten deel te nemen met een vierde plaats in Kerniel en een twaalfde in Gullegem voor gevolg. Kort na zijn terugkeer was hij in sant in eigen Yorkshire.

De piste wil hij, met de puntenrit als favoriete nummer, niet helemaal afzweren. Toch richt zijn focus zich momenteel vooral op de weg, waarop hij twee drukbezette Vlaamse koersen (Staden en Reet) won en tussendoor (na Mauro Keppens) tweede werd in La Pévèle Classic op de Noord-Franse kasseien. 

Zijn intense aanwezigheid in Vlaanderen dankt hij aan Kurt De Vries met wie hij in contact kwam na zijn eerste koers in Beveren-Waas. Seth kept in touch with him via het doorgeven van zijn resultaten wat hem in november 2022 een precieuze stek opleverde bij Acrog-Tormans. Ook zijn kompaan Cisse Pauwels, bij wie hij enkele dagen logeerde, droeg zijn steentje bij tot een vlotte integratie vanaf de ploegvoorstelling. De resultaten bleven niet uit zodat Seth tot de vaste kern behoort en met vijf Vlamingen geselecteerd werd voor de Course de la Paix. Het zal bijdragen om ook als junior deel uit te maken van de Talent Development Pathway van British Cycling.

Tijdens de zomervakantie zijn er de Ardennenkoersen in Herbeumont en Couvin maar bovenal de Vuelta Bajo Aragon (Sp.) om zich verder te bewijzen in de aanloop na zijn belangrijke overstap naar de junioren. 

“Een zalige gast om mee te werken”, voegt zijn ploegleider Dirk Faes er maar al te graag aan toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten