dinsdag 4 april 2023

Ide SCHELLING 

versterkt terug van weggeweest


De minzame Hagenaar was een veropenbaring in 2021. In de Tour de la Provence, de Volta a Catalunya en de Itzulia Basque Country kon hij zijn limieten verder voor zich uitschuiven, veelal in een dienende rol. In combinatie daarmee werd hij vijfde in de G.P. Industria & Artiginato - Larciano (It.) en een vierde in de Brabantse Pijl, waarin hij, gelanceerd door Jordi Meeus, in zijn indrukwekkende eentje op de oversteek maakte naar de eerste achtervolgers op Tom Pidcock, Wout van Aert en Matteo Trentin


perempic@rchief - foto @ideschellingBora

Na dienstbetoon in het triumviraat Amstel-Flèche-LBL kwam er ruimte vrij voor eigen eer en glorie. Die benutte hij met beide benen in de GP des Kantons Aargau (Zwits.), waar hij het haalde van zijn beslagen medevluchters Rui Costa en Esteban Chaves.

Bora-Hansgrohe kon niet aan Schelling voorbij wanneer het zijn selectie voor de Tour opmaakte. Ide deed er anoniem wat van hem verwacht werd ten dienste van Wilco Kelderman, die zich mooi in de top vijf posteerde.

De meester-helper won een maand later ei zo na ook de Tour of Norway, waar hij enkel voor Ethan Hayter moest wijken. Dat was Ide’s laatste hoogstandje uit 70 dagen competitie.

In 2022 zou men iets zuiniger met hem omspringen maar dat verliep automatisch. Hij kwam aan amper 40 koersdagen waaraan tijdens de lente de term DNF al te vaak diende toegevoegd. Vanaf juni bleef die vermelding achterwege maar tijdens de vier volgende maanden was een 13de plaats in de Primus Classic zijn beste uitslag.

Het duurde nogal eer Ide erachter kwam wat er precies scheelde: de naweeën van drie kort opeenvolgende infecties! Hij had zichzelf niets wijsgemaakt, al bleek in 2023 niet meteen dat hij terug zou zijn van weggeweest. Integendeel, zijn remontada verliep aanvankelijk nog met horten en stoten maar eens zijn diesel op gang kwam hij in Spanje nog beter uit de hoek dan in de lente van 2021. In de Volta a Catalunya was het al driemaal net niet maar uitgesteld bleek ook in dit geval niet verloren want in de tweede rit van de Itzulia Basqe Country zette hij, bij afwezigheid van een uitgesproken Bora-kopman, de gevaarlijke finish in Leitza naar zijn pedalen met de leiderstrui daarbovenop.

Ide Schelling maakt het hele seizoen als 25-jarige door. Er zit dus nog aardig wat rek op zoals voorafgaandelijk bij Steven Kruijswijk, Wout Poels en Wilco Kelderman. Zelfs indien hun illustere sporen slechts halvelings drukt, dan nog zal hij zijn passie tot een lucratieve beroepsbezigheid hebben opgewaardeerd.  Ide kan de komende tijd wel één van de meester-helpers van Cian Uijtdebroeks worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten