woensdag 20 maart 2024

De doorn in het oog van Kabouter Wouter  

E3 HARELBEKE

mijn Vlaanderens mooiste!

 

De E3 Harelbeke is voor mij een mix van jeugdsentiment en actuele perfectie. Zoveel Bourgonische belévenissen destijds op gang getrokken door wijlen Nesten die in de publiekstent tot groot vermaak van velen stond te karikaturen. Rik Delneste was ook de gangmaker van de après-course, het verlengstuk van een volksfeest dat ook toen al in de voormiddag losbarstte. 


Eén van de meest beklijvende momentopnames was 1 april 1978, de huwelijksdag van wijlen Pierre Lano, medesponsor van Freddy Maertens, die dankte met een overwinning en door de kersverse bruid Myriam Deryckere gefeteerd werd.

 



De grote koers van Harelbeke werd in 1958 gekerstend onder de noemer Harelbeke-Antwerpen-Harelbeke. Het begroette de regional hero Armand Desmet als opener van de erelijst. De Waregemnaar, die op het eindpodium van de drie grote ronden had kunnen staan, was een passende lijsttrekker.


Het epitheton E3 had er op dat moment nog geen uitstaans mee maar was wel al een autosnelweg tussen Harelbeke en Antwerpen en dus achtte de organisatie het gepast om vanaf 1970 uit te pakken met ‘E3 Prijs Harelbeke’.


Rik Van Looy had dan al viermaal zijn welluidende naam neergepoot op de uitpuilende erelijst, hij was er zowat het vlaggenschip van. 

De tsunami van ronkende winnaarsnamen zette zich verder met Roger De Vlaeminck in 1971 (11 jaar later geklopt door Jan Bogaert!), Herman Vanspringel in 1974, Frans Verbeeck in 1975, Walter Planckaert in 1976, Didi Thurau in 1977, Freddy Maertens in 1978, Jan Raas (loepzuivere hattrick vanaf 1979), Eric Vanderaerden in 1986, Eddy Planckaert in 1987 en 1989, Guido Bontempi in 1988, Johan Museeuw in 1992 en 1998, Peter Van Petegem in 1999, Andrei Tchmil in 2001, Filippo Pozzato in 2009, Fabian Cancellara een bijna hattrick vanaf 2010, Peter Sagan in 2014, Geraint Thomas in 2015, Michal Kwiatkowski in 2016, Greg Van Avermaet in 2017 en Wout van Aert in 2022 & 2023. Die laatste is dit jaar tuk op een loepzuivere hattrick.

Eddy Merckx noch Walter Godefroot staan in die bloemlezing, daar stak ene Hubert Hutsebaut een stokje voor op die voorzomerse zaterdag 25 maart 1972.

 

Weinigen die het voor mogelijk hielden dat iemand de loepzuivere hattrick (plus één) van Rik Van Looy zou kunnen evenaren, laat staan overtreffen. Dat was dan zonder de waard - Boonen gerekend, die vanaf 2004 zelfs een vierslager realiseerde en in 2012 (na twee dichtste ereplaatsen op rij) nog een vijfde keer won. Tom Boonen is de ontegensprekelijke monsieur E3.

 

De ‘grote koers’ van Harelbeke ondernam een gestage klim in de hierarchie van de ééndagskoersen (1.1 -> 1.HC -> 1.WT2). Indien de veel jongere Strade Bianche aanspraak maakt om het zesde monument te zijn, wat dan met de E3 Harelbeke met vier keer zoveel anciënniteit en een heterogenere bezetting, waarmee het veel oudere Gent-Wevelgem onmiskenbaar is bijgebeend. En foei zij die het in hun hoofd halen om de E3 Harelbeke te decimeren tot een mini - Ronde van Vlaanderen. Het is blasfemie van de hoogste graad. 


De E3 Harelbeke is mijn Vlaanderens mooiste, maar 42 jaar jonger en een uur korter. Deze organisatie blinkt uit in exposure en originaliteit maar bovenal draagt het de veiligheid torenhoog in het vaandel. 

Tycoon Jacques Coussens en zijn keurkorps blinken jaar na jaar uit qua inventiviteit en innovatie, vervat in hun E3 Gazet. Naar aanleiding van hun 60ste editie was er bovenal hun diamanten boek ‘E3 Harelbeke, excentrieke klassieker’

Hand in Hand Harelbeke verdient daarom opnieuw een laureaat die naadloos aansluit bij de coryfeeën van de 66 vorige edities. Wout van Aert deed dat de twee vorige keren, Mathieu van der Poel nog niet. Mathieu is op zijn superdagen onklopbaar. Tadej Pogačar is er dit keer niet bij. Vorig jaar vloog hij voor één dag over en weer naar Harelbeke, dit jaar monopoliseert hij de Vuelta a Catalunya. Ooit keert hij terug naar de rechteroever van de Leie om er de zoveelste parel aan de Harelbeekse kroon te zijn. En dat er 52 jaar later een nieuwe Hutsebaut opdoemt, is hoogst onwaarschijnlijk. 


De E3 Harelbeke is een doorn in het oog van his airness Wouter Vandenhaute, die van Harelbeke de onderwerping aan zijn wetten had verwacht. If you can’t beat them, join them … maar zelfs dat lukte niet. De kleine zelfverklaarde big boss dacht Harelbeke de genadeslag te hebben toegebracht door hem van zijn zaterdag weg te halen. Maar wat bleek? De E3 werd op vrijdag, als een manche van de World Tour, almaar sterker. Of hoe Hand in Hand Harelbeke als een bloeiende kmo, de hautaine multinational Flanders Classics blijvend naar de kroon steekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten