maandag 11 maart 2024

Remco Evenepoel zal in 2024 sterker dan ooit zijn én sluwer!

  

Ondanks zwoegen en sleuren stond Remco Evenepoel voor de aanvang van de slotrit nog steeds in het krijt ten opzichte van drie renners: Brandon McNulty (-36”), Matteo Jorgenson (-32”) en Mattias Skjelmose (-1”), de drie die hij in de zesde rit, daags na de faliekante ploegentijdrit, als een volleerde chef de peloton bijna een volle minuut liet wegrijden met alle gevolgen vandien. Remco lachte het weg als een tactisch foutje, jaja. Ik denk er het mijne van: if you can’t beat Visma join Visma. Als het daar de komende weken en maanden maar bij blijft. 

De ploegentijdrit leek eerst zijn hoeksteen maar werd door de omslaande weersomstandigheden een struikelsteen die voor een andere insteek had kunnen zorgen. Dat de omgebouwde koninginnenrit de tussenstand veel minder overhoop gooide dan ingeschat was een teken aan de wand. Remco had zijn mali op McNulty mooi gereduceerd van 63 naar 36” en op Jorgenson van 40 naar 32”. Matteo zou de taaiste zijn in mildere weersomstandigheden. Remco hield zich niet in om dat aan te kondigen en met zichzelf als dagwinnaar. Paris-Nice, toch geen straatkoers, is hem daarbij helaas ontglipt.

 

Een gewonnen of verloren Paris-Nice is niet bepalend voor wat volgt. Elke momentopname wordt door de volgende bevestigd of ontkend. Het is de optelling van alle momentopnames die er duurzaam toe doet. En die optelling wordt in het geval van Remco  almaar indrukwekkender. En dat op zijn 24ste, een leeftijd waarop het voor Jonas Vingegaard nog allemaal moest beginnen. Om als een absolute gladiator van 2024 naar voor te treden moet Remco voor de eindzege in de Tour (nog) niet meedoen. Hij is sterker dan ooit én ook sluwer, hij lijkt eindelijk te beseffen dat je in het peloton beter vrienden maakt dan vijanden.


Het moet er vooral ook bij dat Matteo Jorgenson een geweldige coureur is. Dat bleek al in de lente van 2023 waarin hij, na het winnen van de Tour of Oman, met Movistar opeenvolgend 8ste werd in Paris-Nice, 4de in Harelbeke, 9de in de Ronde van Vlaanderen en 2de in de Tour de Romandie. In de Tour, waarin hij in 2022 debuteerde met een 20ste eindplaats, deed hij tweemaal mee voor een dagzege alvorens hij er, wegens ‘fysieke klachten’ de brui aan gaf na de tweede rustdag. Uitslagen die ertoe deden kwamen er in 2023 niet meer bij. Dat Visma - Lease a Bike er hem absoluut bij wilde, was veelbetekenend. Het valt nu te bezien of Matteo de komende weken bevestigt in het ééndagswerk. Of er in de bijna 25-jarige Amerikaan ook een standvastige klassementsrenner schuilt is (nog) niet aan de orde. In zijn derde Tour zal hij alvast loyaal meewerken aan de derde opeenvolgende eindzege van Jonas Vingegaard.


1 opmerking:

  1. als ik pogacar in de strade bianche en vingegaard in de tireno heb zien demonstreren,dan staan ze wel nog een trap hoger

    BeantwoordenVerwijderen