vrijdag 8 maart 2024

Vandaag ‘begint’ Tirreno-Adriatico …

 

Hoe verhoudt Juan AYUSO zich reeds tot Jonas VINGEGAARD?

 

Juan Ayuso begint in Tirreno-Adriatico als virtuele leider aan de drie restérende ritten die er zullen toe doen voor het eindklassement.

Jonathan Milan (-4”) leidt dankzij een uitmuntende openingstijdrit weliswaar nog in de tussenstand maar voor een spraakmakend klassement komt hij niet in aanmerking. Na zijn dagzege van gisteren is zijn missie meer dan volbracht.

Juan Ayuso dus, die de openingstijdrit op eclatante wijze (à bijna 53 km./u.) won en die er behalve de concurrerende klassementsrenners zelfs Filippo Ganna (+1”) onder hield. Jonas Vingegaard kreeg 22” aangesmeerd, dat is veel én weinig. Op basis van de Vuelta 2023 mag men ervan uitgaan dat de gerijpte Deen de jonge Spanjaard zal overrulen. Vingegaard was toen uitstekend omringd door vooral Sepp Kuss (die in zijn plaats mocht winnen) en Primož Roglič, zodat Ayuso snel in zijn lot berustte en zelfs geen moeite deed voor een ondergeschikte plaats op het eindpodium, dat hij nochtans reeds in 2022 vijf dagen vòòr zijn 21ste verjaardag al bestegen had. 


Normaliter zal Ayuso het opnieuw moeten afleggen tegen Vingegaard, die in 2022 en 2023 vrijwel al zijn rittenkoersen winnend afsloot en dat in 2024 wil voortzetten. Dit jaar heeft hij daar de zware O Gran Camiño (de vroegere Vuelta a Galicia) reeds aan toegevoegd. In deze Tirreno-Adriatico zal hij voluit kunnen rekenen op zijn kroonprins Cian Uijtdebroeks, die in de voor hem verrégende tijdrit wijselijk geen risico’s nam. Er kan hem iets extra weggelegd zijn, hij werd trouwens in een dienende rol knap vijfde in de Camiño. Ayuso heeft zo’n joker niet aan zijn zijde of het zou de Mexicaan Isaac Del Toro moeten zijn.

Opmerkelijk dat Juan Ayuso en Tadej Pogačar zelden of nooit samen in een rittenkoers aantraden. Daar komt deze zomer grondig verandering in want ze worden samen aangekondigd in de Tour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten