donderdag 14 maart 2024

Midweekse winnaars

 

Alberto BETTIOL nog maar aan vijf 

Tim MERLIER rondt de kaap van 40

 

Met winst in Milano-Torino bezorgde de ook al 30-jarige Alberto Bettiol het inflatoire Italiaanse wielrennen een volgend schouderklopje. Bettiol, die in 2019 op opportunistische wijze in de Ronde van Vlaanderen won met dank aan de lankmoedigheid van de oorspronkelijke medevluchters die het op de laatste Oude Kwaremont gewoon lieten liggen. Het was Alberto's allereerste zege uit zes campagnes en zoals ik toen inschatte zijn er niet al teveel meer bijgekomen, vier om precies te zijn waaronder twee korte tijdritten (Bessèges 2020 en de proloog van Down Under 2022). Tussendoor was er bovenal zijn dagzege in de Giro 2021.

Je kunt Alberto bezwaarlijk als een subtopper benoemen, daarvoor zijn ook z’n dichte ereplaatsen in de koersen die er echt toe doen te schaars: vierde in zowel in de E3 Harelbeke 2019, in de Strade Bianche en in Gent-Wevelgem in 2020 (zijn beste jaar).

De Toscaan blijkt niettemin een doorzetter die zijn acht grote ronden (drie Giro’s en vijf Tours) feilloos voltooide.

Toch is hij iemand die je, zeker onder de hoede van Jonathan Vaughters, niet zomaar kunt afschrijven.


Een loepzuivere hattrick in ‘zijn’ Nokere brengt de uci-zegeteller van Tim Merlier op 40, waarmee hij al tot de dertig vaakst winnende Belgische coureurs ooit behoort. Elf van die uci-overwinningen werden behaald in 2023 en toch kampte Tim aan het eind van die campagne met een onbehaaglijk gevoel. 

 

Een coureur van zijn gehalte gooi je niet zomaar voor de bus, Patrick Lefevere is de laatste die zoiets zou doen maar door het gedoe met de megafusie verkeerde hij zelf in het ongewisse en dus zweeg hij liever dan zijn discipelen iets wijs te maken. Alles kwam tenslotte goed en Tim slaagde er als geen ander in om zijn vertwijfeling in adrenaline om te zetten en zie waarte dat leidde dat leidde. In ‘zijn’ Nokere zette hij de eerste kers op die taart en misschien plaatst hij er de komende periode nog een grotere bij in De Panne (waar hij al won in 2022), Wevelgem (6de in 2022) of Schoten (4de in 2020, 9de in 2022). Niet slecht van een na de winter van 2019 afgeserveerde veldrijder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten