zondag 3 maart 2024

Maxim VAN GILS is nòg

allrounder dan eerst gedacht

 

Maxim Van Gils, dat is inderdaad die jongen die veertien dagen geleden de 4,9 km. korte 'Ruta del Sol' heeft gewonnen. Daarover werd nogal meewarig gedaan maar een triomf had hij misschien ook voor mekaar gekregen in een normaal verlopen Vuelta a Andalucia. 

Zijn aansluitende resultaten logen er niet om: vijfde in de Faun-Ardèche Classic en derde in de Faun Drôme Classic. Het mooiste moest nog komen: een podiumplaats in de Strade Bianche na een beklijvend duel voor de tweede plaats met de beter doserende Toms Skujiņš

Zie je wel, mocht Maxim luidop verkondigen want deze koers ligt hem net als Liège-Bastogne-Liège en Il Lombardia, waarin hij vorig jaar 11de respectievelijk 14de werd.

Hierna volgen Milano-Sanremo (zonder voorafgaande Paris-Nice), de Volta a Catalunya, de Brabantse Pijl, het drieluik Amstel-Flèche-LBL en de Tour de Suisse als de laatste aanloop naar zijn tweede Tour. 

Wie herinnert zich nog dat Maxim Van Gils twee jaar geleden de Saudi Tour (die vanaf dit jaar de AlUla Tour heet) won. Sindsdien liep zijn pad niet uitsluitend over rozen. Zo moest hij in 2022 op de tweede rustdag wegens Covid-19 uit de Vuelta stappen. In de Tour van 2023 verging het hem een stuk beter, op de Grand Colombier werd hij als tweede (na Michal Kwiatkowski) afgevlagd. 

Maxim had zich dan al onderscheiden in meer andere koersen, inzonderheid de Amstel Gold Race (7de), La Flèche Wallonne (8ste) en in Liège-Bastogne-Liège (11de). Het Critérium du Dauphiné, waaraan hij uitstekend begonnen was met vijfde plaatsen in de eerste twee ritten (en in de tussenstand) moest hij ziek verlaten.

In al die koersen zit er voor dit jaar een verbeterde uitslag dik in maar het is vooral in de Tour dat Maxim zijn limieten wil aftasten. Frankrijk ligt hem overigens al langer: reeds in 2017 won hij als junior La Classique des Alpes, daar moeten veel ideeën in ambities zijn verlengd. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten