dinsdag 12 maart 2024

Xander SCHELDEMAN

uitblinken is essentiëler dan winnen maar het één hoeft het ander niet altijd uit te sluiten

 

Papa Peter koerste ook en waarvan hij zich vooral herinnert dat hij in 1996 als junior met Stijn Devolder en Andy Cappelle op het podium stond van het West-Vlaams kampioenschap. Peter runt nu een bloeiende fietsenzaak in Ardooie. 


Xander Scheldeman, hier aan de slag in de tijdrit van de Guido Reybrouck Classic 2023, waarin hij bescheiden 30ste werd.

Xander is sinds jaar en dag één der besten van het bouwjaar 2006. Daarvoor had hij geen stapel overwinningen nodig. Uitblinken is essentiëler dan winnen en zo begrepen ze het ook bij Decathlon AG2R La Mondiale, waarvan hij al vanaf 2023 met Louïc Boussemaere deel uitmaakt.

2023 was zelfs zonder overwinningen géén minder jaar maar een nuttige verkenningsronde, waarin hij met bijval van de diverse trajecten proefde, niet in het minst van het tijdrijden en dat zal in 2024 niet anders zijn.


Xander staat er van meet af aan. In Kuurne won hij anderhalve minuut na de zeven vluchters (onder wie zijn Franse kompaan Hugo Boucher) de spurt voor de tweede plaats van Cedric Keppens.

In Nokere wilde hij nog beter doen en daar slaagde hij ook in, zelfs al moest hij eerst door het stof kruipen. Een sputterend versnellingsapparaat vereiste een fietswissel die langdurig uitbleef omdat de volgauto werd opgehouden door een valpartij. Xander had meteen al een koers in de koers gereden waarvan hij tijdig herstelde. Eens terug in de hoofdgroep nam hij het heft meteen in handen om Jasper Schoofs terug te halen. Die had zich ontdaan van zijn medevluchter Louic Boussemaere, die in het begin van de koers enkele keren was gevallen en last had van de heup. In de finale moesten de decathlonen ook nog Baptiste (jongere broer van Romain) Grégoire terughalen. De uitval van de Brit Sebastian Grindley was er teveel aan zodat Xander zich op 'zijn' Nokereberg (waarop hij vorig jaar al 14de werd) moest vergenoegen met de dichtste ereplaats. Die mocht, omwille van wat eraan was voorafgegaan, zeker de smaak van de overwinning hebben.


Xander wil komend weekend op zijn fraai elan doorgaan in de tweedaagse Guido Reybrouck Classic. Vooral de tijdrit van 11,4 km. kan zijn progressie in kaart brengen en aan een goede uitgangspositie helpen voor de ontknoping ’s anderendaags.

“Tijdrijden liet Xander toen nog koud”, heeft papa Peter toe. “Toen hij in het PK tweede werd op amper drie tellen van Milan Donie ging er een belletje aan het rinkelen. In het BK kende hij brute pech maar in de Gironde en in de Boucles de l'Oise verraste hij en tussendoor ook in de nationale tijdrit in Borlo. Bevestiging volgde ook nog in de Keizer van Koksijde." 


Na Damme volgen in maart geen uci-koersen en al zeker de Ster van Zuid-Limburg niet. De klemtoon komt te liggen op intense trainingsweken in combinatie met enkele regionale koersen (Werken, Varsenare, Westkerke, …), die met hun aanzienlijk deelnemersveld ook een meerwaarde bieden. Op 7 april is er Paris-Roubaix en vier dagen later het PK tijdrijden in Ruddervoorde, waarin Xander als virtuele titelverdediger start.

“2024 zal voor Xander op en top geslaagd zijn indien hij een uci-koers op zijn naam kan brengen”, meent Peter, “en duurzamer indien hij zijn verblijf bij Decathlon AG2R La Mondiale ook als u19 kan verlengen. Hij heeft het daar immers helemaal naar zijn zin.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten