donderdag 7 maart 2024

De hoogdag van Bahrain-Victorious met allrounder Santiago BUITRAGO

en machtssprinter Phil BAUHAUS  

 

De 24-jarige Santiago Buitrago mag dit jaar in de Tour verwacht worden. In 2022 en 2023 reed hij zowel de Giro als de Vuelta. In Italië behaalde hij telkens een dagzege waarvoor hij afstand deed van een mooi klassement, al werd hij toch nog 12de respectievelijk 13de. In de Vuelta van 2023 voltrok zich het omgekeerde: geen dagzege maar wel tiende in het eindklassement. Wat een verschil met het jaar voordien toen hij in de daguitslagen niet dichter eindigde dan de 33ste plaats en ook in de tussenstand vèr moest gezocht worden. Covid-19 woekerde al de hele tijd in zijn lijf en dwong hem tot opgave dwong na de twaalfde rit. 

Hier rijpt een klassementsrenner die zich in 2023 ook profileerde in Liège-Bastogne-Liège, waarin hij het een dikke minuut na de winnende Remco Evenepoel in de spurt voor de tweede plaats moest afleggen tegen Tom Pidcock zodat hij als de eerste Colombiaan op een uniek podium mocht postvatten. Op de korte maar o zo steile Mont Brouilly kon hij de achterhaalde Australische kampioen Lukas Plapp voor de dagzege verslaan maar die kwam dankzij een betere ploegentijdrit in het bezit van de leiderstrui.

Bahrain-Victorious lijkt met Santiago Buitrago een opvolger te hebben voor de naar Soudal-Quick.Step overgestapte Mikel Landa

Enkele uren eerder had de Duitser Phil Bauhaus voor een al even precieus succes gezorgd in Tirreno-Adriatico, zijn 21ste zege op de uci-kalender. Vanaf 2013 was Phil (behalve in 2015) elk jaar goed voor minstens één dagzege in één of andere rittenkoers en dat vooral in: het Critérium du Dauphiné 2017 (hij haalde het in Mâcon van Arnaud Démare), de Abu Dhabi Tour 2018, de Saudi Tour (2, annex eindzege) 2020, de Tour de Pologne 2021 & 2022, Tirreno-Adriatico 2022 & 2024 en in Tour Down Under 2023. Dat komt neer op één of meer dagzeges in zeventien (!) verschillende rittenkoersen, waarvan vijf in de World Tour. 

Bahrain-Victorious is een vaste klant in de onderste regionen van de UCI World Ranking. Daar zou dit jaar wel eens verandering kunnen in komen want behalve op Bauhaus en Buitrago kunnen ze ook verder terugvallen op Pello Bilbao (die zich ook op zijn 34ste als subtopper handhaaft) en op Matej Mohorič (die elk jaar garant staat voor minstens één uitschieter).

Bahrain-Victorious bouwt ook aan zijn toekomst. Het houdt er twee satellietteams op na: het CTF (Cycling Team Friuli) Victorious u23 (zonder Vlaamse renners en met de Nederlanders Max van der Meulen en Mika Vijfvinkel) ) en Cannibal Victorious u19 (het geesteskind van het illustere koppel Francis Van Mechelen - Erika Aliskeviciute), waarin onder anderen Kasper Borremans, Jasper Christiaens, Leander De Gendt en Nolan Huysmans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten