woensdag 6 maart 2024

Wat doet Finn FISHER-BLACK in de marge van het duel Evenepoel-Roglič?

 

Zoals gisteren aangehaald kan het impact van een ploegentijdrit in een rittenkoers te groot zijn onder meer door omslaande weersomstandigheden, die in Auxerre aan de orde waren en nadrukkelijk in het voordeel van UAE Team Emirates uitvielen. Zij konden aan bijna 51,5 km./u. hun ding doen op droge wegen in tegenstelling tot onder meer Soudal-Quick.Step dat bij het tussenpunt na 14 km. de scherpe tijd van UAE met 17” verbeterd had maar een ijzige stortbui in het tweede gedeelte zorgde bij de finish voor een achterstand van 20”. Primož Roglič en de zijnen kregen er nog meer van langs. 

Eén en ander bracht met zich dat het UAE Team met Brandon McNulty, Finn Fisher-Black, João Almeida en Jay Vine de top vier van de tussenstand bemant. Evenepoel kon al met al de averij tot 18” beperken en liep gelijk 36” uit op Roglič die zo in de plaats van aartsrivaal nu een frère-ennemi is geworden. 

Benieuwd wat die tussenstand van zaken vandaag teweegbrengt in de heikele vierde rit over de zware heuvels van de Sâone-et-Loire en die eindigt in de Beaujolais op de Mont Brouilly, die tweemaal moet getrotseerd worden.

Herneemt het van meetaf aan in uitzicht gestelde duel Evenepoel-Roglič? Dat kan maar het UAE-blok zal niet zomaar ontmanteld worden. João Almeida wordt aanzien als de forward maar is niet vertrouwd met het nastreven van overwinningen, zelfs niet in rittenkoersen waarvan hij enkel de Tour de Luxembourg en de Pologne in 2021 op zijn naam bracht. Bovendien zijn de vandaag in uitzicht gestelde tempowisselingen zijn z’n ding niet. 

De verrassing van de chef kon wel eens Finn Fisher-Black zijn. In een vorige bijdrage was ik te streng voor de 22-jarige Nieuw-Zeelander omdat het mij ontgaan was dat hij eind mei 2022 in de slotrit van de Bouces de la Mayenne een dijbeen brak die hem voor de rest van het seizoen uitschakelde. In 2023 werkte hij een copieus programma (ruim 80 koersdagen met amper twee DNF) af en dit seizoen is al gebleken dat hij helemaal terug is met een derde eindplaats in de AlUla Tour en in de Tour of Oman met tussendoor een overwinning in de Muscat Classic. Nu wenkt zijn kans om van meester-helper tot wisselkopman te promoveren.

Het is leuk om vast te stellen dat het UAE Team Emirates ook in de belangrijke rittenkoersen niet zomaar moet wijken voor het oppermachtige Visma - Lease a Bike. Laat ons hetzelfde hopen van de Ineos Grenadiers met een almaar betere Egan Bernal met naast zich een kwieke Carlos Rodriguez.

Doe mij voor de eindzege evenwel toch maar Remco zelfs al schoof die verbaal andermaal zwaar uit. Het zou hartversterkend zijn indien Soudal-Quick.Step met een veel kleiner budget dan Visma, UAE en Ineos zondag in Nice zijn slag thuishaalt maar het zal niet evident zijn.


1 opmerking:

  1. duel roglic-evenepoel?valt nog af te wachten,of er wel zo'n duel komt,en of er geen ander met de lauweren gaat lopen?

    BeantwoordenVerwijderen