donderdag 18 april 2024

Steffen DE SCHUYTENEER

 de kers op de taart is voor binnenkort

 

Steffen De Schuyteneer mag al na twee maanden gewag maken van een overgeslaagd debuut bij de beloften. Merkwaardig dat de notoire winnaar nog geen zege behaalde maar zelfs dat kan de grote voldoening niet onderdrukken want Steffen had er een plausibele uitleg voor: hij koerste meer prestatie- dan resultaatgericht. Hij wil behalve nu al coureur zijn bovenal coureur worden en dat dwing je niet uitsluitend af met opportunistische successen, wel met hardbevochten (desnoods verre) ereplaatsen.


Steffen als junior op weg naar de derde plaats in het BK tijdrijden in Waregem. Een nieuwe aanwezigheid op het podium in eigen Geraardsbergen zou hem enorm verblijden.


Na een offensieve kennismaking met de Classic Var (1.1) en de Tour des Alpes-Maritimes (2.1) rolden de ereplaatsen er zo uit in (daags na zijn 19de verjaardag) Brussel-Opwijk (4de), Le Tour des 100 Communes (2de), de GP de Lillers (2de), de Youngster Coast Challenge (10de). Ook in twee vijfdaagsen trok hij meer dan aardig zijn streng. In Olympia’s Tour (Ned.) eindigde hij geen enkele keer buiten de eerste vijftien met een knappe zesde eindplaats voor gevolg. In de Tour du Loir et Cher (Fr.) veerde hij nog hoger op met twee aanwezigheden op het podium van de dag én op het eindschavotje met amper 15” meer dan de 27-jarige Noorse eindwinnaar Emil Toudal (van het continentale Team ColoQuick), aan wie hij in de koninginnenrit naar Vendôme op de derde dag 26” had toegegeven. De knie, waarop hij in de sprint van de openingsrit was gevallen, speelde wat op. Jammer dat er geen afsluitende tijdrit was om dat alsnog recht te zetten, wat hij dan maar probeerde in de korte slotrit. Hij was mee met de beslissende vlucht net als Toudal die hij er niet afkreeg. Deze prestatie mocht de volle smaak van de overwinning hebben, hij werd in Blois trouwens als beste jongere gehuldigd.

Zondag volgt het pakket Gent-Wevelgem, waarvan hij vorig jaar de GP André Noyelle won. Het zal een beetje aanvoelen als thuiskomen in Flanders Fields, geen onbetreden terrein alover de beide kanten van de Kemmelberg die hij ook al trotseerde tijdens de Youngster Coast Challenge op één van zijn mindere dagen van het seizoen omdat hij de week voordien ziek was geweest.

Tien dagen na het iconische is er het BK tijdrijden in Geraardsbergen. Van die discipline was Steffen tot voor kort een koele(re) minnaar maar hij beseft intussen dat het voor hem een troef kan zijn om een resultaat in een korte rittenkoers op te lijsten. Vorig jaar werd hij in het BK in Waregem als tweedejaarsjunior derde na Duarte Marivoet Scholiers (-11”) en Jasper Schoofs (-6”). Naderhand won hij de tijdrit van de Sint-Martinusprijs Kontich en die van de Keizer - Koksijde. Het aanstaande BK is trouwens al een uitdaging op zich want een … thuiskoers, die zelfs tweemaal aan zijn deur voorbijkomt. Op een welbekend pittig traject kan vooral de Denderoordberg een natuurlijke bondgenoot zijn. En aangezien er twee ronden zijn wordt het een zaak van doseren in plaats van vergalopperen.

Kleurrijke supporters maar evenzeer eminente kenners als Dirk Krikilion en Patrick Van Staeyen zullen als bevoorrechte getuigen toezien hoe hun idool zijn opmars voortzet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten