dinsdag 21 februari 2023

Kévin VAUQUELIN, ook Frankrijk heeft één en ander in petto

 

Kévin Vauquelin, nog iemand die slechts kortstondig un célèbre inconnu zal geweest zijn. Hij is nòg ruim een halfjaar jonger dan Mattias Skjelmose en toch slaagde hij, hoewel bij Arkéa-Samsic minder goed omringd, er in om de Deen een dag- en de eindzege in de Tour des Alpes Maritimes et du Var afhandig te maken nadat hij in de Etoile de Bessèges (4de) al meedeed voor de vette prijzen.



Kévin behoorde reeds als junior tot de bovenlaag met een combinatie van hoogtemeters en tijden: vierde en zesde in de Classique des Alpes, kampioen van Frankrijk tijdrijden in 2018 en in de wegrit in 2019. 

De Normandiër, aangesloten bij VC Rouen 76, blonk als 17- en als 18-jarige ook uit op de baanwereldkampioenschappen: 2de in de ploegenachtervolging in Aigle 2018 en 2019, 2de (na de Rus Vlas Shichkin) in de puntenkoers en 3de (met Clément Petit) in de madison in Brandenburg 2019.

De u23 was enkel in 2021 aan hem besteed, in die categorie werd hij toch nog kampioen van Frankrijk tijdrijden, een titel die al meteen gerelativeerd door een ontluisterende 25ste plaats op het WK (van Knokke-Heist naar Brugge) met bijna 100 seconden meer dan Johan Price-Pejtersen.
Zoveel beter verging het hem als neoprof in 2022 met een rist aanmoedigende resultaten: 6de in de Tour of Oman, 7de in de Ronde van Drenthe, 4de in La Route Adélie de Vitre, 7de in de Vuelta Asturias, 12de en beste jongere in de Ronde van België, 6de in de Arctic Race of Norway, 7de in het EK tijdrijden, 2de (na Stefan Küng) in de Tour Poitou-Charentes, 2de (na Mattias Skjelmose) in de Tour de Luxembourg, … 

Daarmee kun je als 21-jarige onder de mensen komen. Enkel een overwinning ontbrak nog maar in de Tour des Alpes Maritimes et du Var werd daar dit seizoen meteen aan tegemoetgekomen met een dagzege in de openingsrit die hij verlengde in de eindoverwinning, waarmee hij almaar hoger klimt in de diverse rankings.

Kévin Vauquelin vertoeft daarmee in een stroomversnelling die hij in Paris-Nice mag voortzetten. Benieuwd in welke koers hij op 26 april, na een hopelijk niet al te dolle lente, zijn 22ste verjaardag zal vieren. Hopelijk wordt hij in een minder sterk team als Arkéa-Samsic de komende weken en maanden niet al te vaak voor de leeuwen wordt gegooid in de World Tour. Hij blijkt best tegen een stootje te kunnen want in 2022 legde hij in 60 dagen competitie meer dan tienduizend kilometer af. Hij stapte geen enkele keer af maar zette (ziek) niet meer aan in de slotrit van de Boucles de la Mayenne. 

Kévin Vauquelin is een groeidiamant voor het Franse cyclisme.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten