maandag 27 februari 2023

Elfde gewonnen rittenkoers 

voor Remco EVENEPOEL

 

De lat ligt torenhoog voor Remco Evenepoel. Indien hij gisteren op Jebel Hafeet had gefaald en de UAE Tour zelfs bij afwezigheid van Tadej Pogaçar niet had gewonnen dan zou er wat gewaaid hebben want een tweede opeenvolgende nederlaag in een korte rittenkoers, dat had het grootste gedeelte van de veeleisende publieke opinie niet gepikt.

Eind januari kon hij de Vuelta a San Juan geen tweede keer winnen. Dat werd nog met de mantel van het (te) vroege tijdstip toegedekt maar dat was al niet meer van toepassing in de UAE Tour.

Remco heeft de UAE Tour wel degelijk gewonnenen meteen zijn eerste overwinning in de regenboogtrui behaald, die ban is alvast gebroken. Het brengt de globale zegeteller van Remco op 38, zowaar amper één minder dan Wout van Aert en waarmee Evenepoel nu al één van de 28 vaakst winnende Belgen ooit is. Daarmee vergeleken won Wout relatief weinig maar dat lijst hij de komende jaren nog wel op.

Nu gaat Remco er weer voor drie weken van tussen die ruimte schept voor een geplande hoogtestage waar hij kennelijk ook aan toe is. Daarvan moet hij vanaf 20 maart de vruchten plukken in de Volta a Catalunya, zijn zevendaagse aanloop naar Liège-Bastogne-Liège eind april. Enkel de Brabantse Pijl mag er op 12 april nog tussen.

Remco maakte in de UAE Tour het verschil met Adam Yates al tijdens een door waaiers bepaalde openingsrit. Pello Bilbao en Lukas Plapp waren de enige klassementsrenners die hem daar konden volgen. Adam Yates verloor daar 51” en moest op Jebel Hafeet alles op alles zetten om dat nog recht te zetten. Hij deed Remco pijn maar zoals gebruikelijk stortte de ket niet in, hij keerde zelfs tot op 10” terug en ook dat is een belangrijke vaststelling in de verre aanloop naar de Giro.

Op zijn 23ste heeft Evenepoel inmiddels reeds elf rittenkoersen op zijn palmares ingeschreven met uiteraard de Vuelta als vlaggenschip. De UAE Tour is zijn eerste eindoverwinning zonder dagzege, die liet hij liggen op Jebel Jais waar hij de jarige Einer Augusto Rubio teveel voorsprong liet nemen. Soudal-Quick.Step behaalde niettemin drie dagzeges: twee voor Tim Merlier en tussendoor de ploegentijdrit met Remco telkens als onvolprezen assistkoning. Zijn absolute vormpiek is nog lang niet in zicht en maar goed ook. Hij streeft naar dezelfde behoedzame conditieopbouw als vorig jaar toen hij na de gewonnen Clasica San Sebastian zes weken uit competitie bleef alvorens zich fris als een hoentje in Utrecht te melden. Ditmaal zal de competitiestop korter omdat hij zijn titel wil verdedigen in Liège-Bastogne-Liège, zijn eerste confrontatie in 2023 met een zekere Tadej Pogaçar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten