maandag 27 februari 2023

Tiesj BENOOT wéét:

altruïsme binnen het team is 

de slimste vorm van egoïsme

 

 

Een retorische vraag: zou iemand het Tiesj Benoot misgund hebben wat hem gisteren in Kuurne te beurt viel, pakweg 200 dagen na wat hem overkwam op 11 augustus 2022 op stage in Livigno (It.): aangereden en met een gebroken nekwervel opgeraapt? 

Tiesj bracht die donkere maanden niet in ledigheid door maar benutte ze om zijn master toegepaste economische wetenschappen af te ronden. Tiesj is een rolmodel van de moderne coureur die zichzelf indekt tegen alle mogelijke rampenscenario’s. 

Een perfecte eerste seizoenshelft 2022 ging aan één en ander vooraf met vooral fraaie ereplaatsen in de E3 Harelbeke (9de), Dwars door Vlaanderen - Waregem (2de na Mathieu van der Poel), Ronde van Vlaanderen (13de), Amstel Gold Race (3de), La Flèche Wallonne (11de), de Clasica San Sebastian (3de),… Hij had geen overwinning nodig om te gewagen van een succesverhaal en er zou tijdens de nazomer/herfst ongetwijfeld nog meer dan wat bijgekomen zijn. 

 

De naar Munte uitgeweken Drongenaar wordt op 11 maart reeds 29 jaar. Op zijn 21ste debuteerde hij in de Ronde van Vlaanderen 2018 met een vijfde plaats waarna een uitstekende beurt in het Critérium du Dauphiné, de kleine Tour. In le grand bouclekwam hij, zonder daar initieel naar te streven, twee jaar later uit op de 20ste eindplaats.

Het kon niet op: hij leek zowel tot een klassieke coureur als tot een klassementsrenner te kunnen ontwikkelen. Indien alles in de juiste plooi zou vallen dan kon hij in de Tour misschien ooit aanmeren tussen de vijfde en de tiende eindplaats.

Eclatante winst in de Strade Bianche van 2018 toonden hem de kortere weg naar een opgedreven marktwaarde. Team DSM zag in hem het ideale profiel voor hun stringente aanpak maar Tiesj voelde er zich niet goed bij. Hij zou er ook niet rijk van worden zoals wel van zijn lucratief vierjarig contract vanaf 2022 bij Jumbo-Visma, waar het hem duidelijk werd dat altruïsme de slimste vorm van egoïsme is.

Tiesj Benoot vervelde tot een meester-helper van kansrijkere kompanen als Wout van Aert en Dylan van Baarle. Dat hoeft eigen succes niet uit te sluiten, zoals bleek op de zondag van het openingsweekend in Kuurne, waar Tiesj met Nathan Van Hooydonckde numerieke meerderheid had in de kopgroep van vijf. Het kwam erop aan om de sterke finishers Matej Mohoriç en Tim Wellens af te houden en op het juiste moment de beslissende demarrage te plaatsen. Nathan ging het eerst aan (waarbij hij ook Tiesj pijn deed) maar werd teruggepakt. Tiesj herzette zich even en pakte dan in de laatste kilometer uit met een Teirlinckske waarop de anderen geen antwoord meer hadden. Een schoolvoorbeeld van vincere insieme. Dit scenario kon zich wel eens herhalen in de Ronde van Vlaanderen, waarin Tiesj zesmaal tussen de vijfde en de dertiende plaats eindigde.

Kuurne 2023 levert Tiesj Benoot alvast geen extra punten op in mijn Naoorlogse Palmares Ranking die hem kennelijk aanspreekt en waarover hij zich liet ontvallen dat het al goed zou zijn indien hij tussen de eerste duizend zijn plaatsje had. Ik kon hem geruststellen, hij stààt in de top 1000 en niet kantje boordje maar wel op de 374ste plaats (komende van 447) met bij leven en welzijn perspectieven op de top 300 eind 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten