dinsdag 7 februari 2023

Langverbeide opvolger van Roger RONDEAUX  en André DUFRAISSE of van Julian ALAPHILIPPE

 

Léo BISIAUX, Frankrijks 

hoop in bange crossdagen

 

 

De WK’s veldrijden werden tijdens de jaren vijftig van vorige eeuw gedomineerd door de Fransen die tijdens dat decennium acht van de tien regenboogtruien veroverden: Jean Robic (1950), Roger Rondeaux (loepzuivere hattrick vanaf 1951) en André Dufraisse (vijfslager vanaf 1954). Aansluitend was er het tijdperk Longo-Wolfshohl en voor la douce France was het liefst 35 jaar wachten op een volgende wereldkampioen veldrijden met de onbestendige Dominique Arnould (winnaar openingsrit Tour 1992) die in de WK's ervoor noch erna nog in de eerste vijf eindigde.


perempic@rchief.be - foto Freddy GUERIN

In 2011 leek zich eindelijk een kentering te voltrekken. In Sankt Wendel was er een volledig Frans podium met Clément Venturini en de tweeling Fabien en Loïc Doubey, die Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout van het podium hielden. Venturini schakelde evenwel, net als Julian Alaphilippe (de tweede van 2010), naar de weg maar liet het veldrijden niet helemaal los maar meer dan een vijfde plaats in het WK 2022 en een tiende in 2023 zat er voor hem niet aan vast.

Nu lijkt er een nieuwe kans op een ommekeer met Léo Bisiaux, de soevereine wereldkampioen van Hoogerheide want over de hele winter de beste en afgetekend op kop in de uci-ranking. Léo, afkomstig uit het departement Puy-de-Dôme, is ook een getalenteerd wegrenner die als neo-junior (na Max van der Meulen) tweede werd in de Classique des Alpes, derde op het EK in Anadia (Port.) en vierde in de Ain Bugey Valromey Tour. 

Daar zal dit jaar ongetwijfeld nog een pak meer zijn en dus de kans reëel dat zijn team AG2R Citroen meer in hem ziet als wegrenner. Zijn Vlaamse kompanen Louic Boussemaere, Steffen De Schuyteneer, Milan Donie en Xavier Scheldeman zullen daar bevoorrechte getuigen of zelfs medestander van zijn.

Voor Léo Bisiaux wenkt dus l’embarras du choix en het is ook mijn inschatting dat hij tenslotte à la Alaphilippe de weg boven het veld zal kiezen.

Hij is alvast geboren onder een gunstig gesternte want geboren op Valentijnsdag net als onder anderen Dirk Baert, Jan Bakelants, Gianni Bugno, Cadel Evans, Guillaume Van Keirsbulck, … 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten