zaterdag 5 augustus 2023

Dùùrzàmer is wat hierna komt …

 

Voor de exquise juniorenlichting 2023 is Glasgow niet veel meer dan een vluchtige passage

Regenboogtrui zou niettemin mooie bekroning zijn 

 

Bijna zestig jaar na de gouden liefhebberslichting aangevoerd door (in alfabetische orde) Walter Godefroot, Eddy Merckx, Willy Planckaert, Patrick Sercu, Roger Swerts, Herman Vanspringel, … wordt er opnieuw omzichtig gewag gemaakt van een gouden lichting aanstormend talent.


 Victor VANEECKHOUTTE ontpopte zich reeds als een ideale teamplayer,  
wat evenwel niet helemaal ten koste ging van zijn eigen resultaten. 



De Vlaamse junioren (bouwjaar 2005 en 2006) zijn stuk voor stuk kanjers op de internationale bühne: staan met hun vieren hoog genoteerd in de uci-ranking: Steffen De Schuyteneer, Sente Sentjens, Lars Vanden Heede, Victor Vaneeckhoutte en Jarno Widar. Niels Driesen, Duarte Marivoet Scholiers (die volgende vrijdag met Sentjens de tijdrit aansnijdt) en Jasper Schoofs zijn de invallers, die in elk ander land effectieven zouden zijn. 

Merkwaardig dat die drie ook de enigen zijn die òòk als klassementsrenner iets in hun mars lijken te hebben. Niels werd zesde in de Eroica (It.), Duarte zesde in de Ain Bugey Valromey (Fr.). Jasper (éérstejaars!) werd in Spanje vierde in de Gipuzkoa Klasika en won de Vuelta al Besaya.  

Aan dit trio dienen Milan Donie en Gauthier Servranckx te worden toegevoegd. Ze werden negende respectievelijk tiende in de Ain Bugey Valromey. Zonder ploegentijdrit en bespaard van een val zou dat voor Gauthier zelfs een vlotte top vijf zijn geweest. En toch is deze jongen naar volgend jaar toe ‘nog niet van straat’.


Gauthier SERVRANCKX, misschien wel de meest onderschatte van een puike lichting.

De Schuyteneer, Sentjens, Vanden Heede, Vaneeckhoutte en Widar lijken profielen voor de mooiste ééndagskoersen.

Zou er in Glasgow een sterker effectief opdraven dan die van ... Vlaanderen? En toch is dit geen garantie voor succes, waarbij het wordt vooral uitkijken wordt naar deze twee Fransen: Matys Grisel (winnaar in Kuurne en in Roubaix, opgelost met andere klinkende resultaten) en bovenal Paul Seixas, die als ... 16-jarige de uci-ranking aanvoert. Hij werd in juli tweede in zowel de Ain Bugey Valromey Tour als in de Watersley Challenge, eerder ook in de Classique des Alpes. Kun je allrounder zijn?


Deze Landenprijs is overigens géén must-win voor deze jongens die zich geen zorgen hoeven te maken over hun nabije toekomst.

Steffen De Schuyteneer, Victor Vaneeckhoutte en Jarno Widar zetten (net als Mauro Cuylits, Milan De Ceuster, Kamiel Eeman, Tars Poelvoorde en Thomas Vuerinckx) vanaf 2024 volgende stappen bij Lotto-Dstny u23. Voor Duarte Marivoet Scholiers en Sente Sentjens werd al langer een plaatsje warmgehouden bij Bora-Hansgrohe respectievelijk UAE Emirates. Lars Vanden Heede komt (net als Niels Driesen en Viktor Soenens) uitstekend terecht bij Soudal-Quick.Step Devo.

De junioren zijn almaar meer de nieuwe beloften en die trend zal zich de komende jaren ongetwijfeld doorzetten, wat wel eens ten koste kan gaan van latente talenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten