zaterdag 14 september 2024

Michael MATTHEWS is geen véélwinnaar meer maar bezit wel één van de 100 mooiste naoorlogse palmaressen

  

Met de GP Castellon was Michael Matthews, net als in 2011 (dagzege in Tour Down Under), vroeg begonnen met het opdrijven van zijn globaal zegecijfer maar zoals de jongste jaren stokte dat. 

Het was bijna acht maanden wachten op de tweede overwinning van het seizoen maar dan wel één die dubbel en dik kon tellen: de GP de Québec, die ook al in 2018 en 2019 won.

Winnen is de jongste jaren zijn regel niet meer: slechts één keer in 2020, in 2021 geen enkele keer, in 2022 en 2024 tweemaal en in 2023 één keer. 

Dat ging evenwel niet helemaal ten koste van kwaliteit met de Bretagne Classic 2020, een dagzege in Catalunya en in de Tour 2022 en in de Giro 2023 en nu dus opnieuw de GP de Québec. Dat zijn er dus amper zes in de eerste helft van de jaren 20 tegenover zesmaal zoveel daarvoor.

Daarmee komt zijn totaal op 42, waarmee hij na Robbie McEwen (116), Phil Anderson (71) en Caleb Ewan (63) de vierde Australiër is.

Kwaliteit haalt daarin van kwantiteit want in mijn Naoorlogse Palmares Ranking is hij na Cadel Evans en Phil Anderson de derde best prestérende Australiër ooit dankzij vooral: 

10 dagzeges in de grote ronden (4 in de Tour, 3 in de Vuelta, 3 in de Giro);

winst in de WB-manches van Montréal 2018, Québec 2018-2019-2024, Plouay 2020:

dagzeges in Paris-Nice (3), Catalunya (3), de Itzulia Basque Country (3), Down Under, Suisse, Romandie, de BinckBank Tour, …

 

Michael Matthews veroverde de regenboogtrui der beloften van 2010, sant in eigen land (Geelong), waar hij het haalde van John Degenkolb, Taylor Phinney, Arnaud Démare, Sonny Colbrelli, …

Een tweede regenboogtrui viel hem te beurt met Sunweb in de ploegentijdrit in het Noorse Bergen in 2017 met Søren Kragh Andersen, Tom Dumoulin, Lennard Kämna, Wilco Kelderman, Sam Oomen als kompanen.

Bij de regenboogtrui van de profs kwam hij dicht: tweede (na Peter Sagan) in Richmond 2015 en derde (na opnieuw Sagan en Alexander Kristoff) in Bergen 2017 en tussendoor vierde in Doha 2016.

In meer andere grootste ééndagskoersen overviel hem het dubbele gevoel van de dichte ereplaats: in Milano-Sanremo (6x), Gent-Wevelgem, de Amstel Gold Race (4x) en zelfs in Liège-Bastogne-Liège (4de in 2017), wat erop wijst dat hij allrounder is dan hij wordt ingeschat. 

Dit jaar werd hij in de Ronde van Vlaanderen van de derde naar de elfde plaats verbannen omdat hij van zijn lijn afweek. Ten onrechte want hij was zijn lijn waarbij niemand tot naast zijn achterwiel kwam en dus mocht hij rijden waar hij verkoos dat te doen. Voor mij is hij voor eens en voor altijd de derde der Ronde van Vlaanderen 2024!

 

Voor het geheel van zijn carrière verdient de intussen 34-jarige Australïer een monumentale klassieker of een WK als een career achievement award. Helaas voor hem gaat dat niet op die manier in zijn werk.


vrijdag 13 september 2024

De FOUTE Talentenlijst van de koers is van ons’ 

 

Wim VOS nattevingerwerk 

desavoueert Aldo TAILLIEU 

en bumpert Tim REX

 

Louic Boussemaere, Steffen De Schuyteneer, Aaron Dockx, Robin Orins, Tim Rex, Jasper Schoofs, Sente Sentjens, Liam Van Bylen, Axel Van den Broek, Lars Vanden Heede, Lucas Van Gils, Matisse Van Kerckhove, Vlad Van Mechelen, Matijs Van Strijthem en last but not least Jarno Widar … zijn door his airness Wim Vos, de zelfverklaarde chef wielrennen van HNB-SW, genomineerd tot dé 15 wielertalenten van ons land, lees van Vlaanderen want er staat zowaar slechts één Waal tussen en dan nog.

Vos zou voor die selectie een beroep hebben gedaan op (volgens hem) bevoegde insiders. Dat waren alvast niet de noeste regionale correspondenten van zijn krant, die voor de expertise hadden kunnen zorgen die in deze ontbrak. Nattevingerwerk dus van de onderste plank na een overhaaste inkijk van de resultaten in plaats van een accurate inventaris van de koersende tieners.

Vooral Aldo Taillieu is voor Wim Vos de célèbre inconnu gebleven die hij een jaar geleden inderdaad nog was. Inmiddels heeft de Gooikenaar onder meer Kuurne gewonnen, werd hij tweede in de Guido Reybrouck Classic, BK tijdrijden in Geraardsbergen, vijfde in de Course de la Paix, derde in het BK op de weg in Koksijde, won hij La Route des Géants in Ieper, behaalde hij een dagzege in de weggestroomde Giro della Lunigiana, …  

Met dat laatste wist Aldo zich helemaal klaar voor de internationale kampioenschappen van september maar hij moest zijn seizoen woensdag in mineur afsluiten door een vroege zware val in het EK tijdrijden waarbij hij een sleutelbeen brak. Zelfs dat deed bij Vos geen belletje rinkelen, op welke planeet zou hij zich bevonden hebben? Taillieu zou zich ongetwijfeld onderscheiden hebben in de beide EK en WK.

Wie er wel tussen de (zelfverklaarde) 'Grote Talentenlijst' van ‘de koers is van ons’ vermeld staat, is godbetert Tim Rex. Niets tegen die jongen hoor die misschien veel beter is dan zijn resultaten laten vermoeden. Misschien verwart Vos hem met zijn oudere broer Laurenz. Tim maakte twee goede beurten in de recente Tour de l’Avenir met onder meer een negende plaats op de afsluitende Colle delle Finestre op weliswaar ruim zes minuten van de Spaanse dag- en bijna eindwinnaar Pablo Torres. Het leverde Rex een verbazende overstap op van Wanty-ReUz-Technord naar het Devo Team van Visma | Lease a Bike

En dàt heeft Vos kennelijk wel opgevangen en dus reserveerde hij hem meteen een zitje in zijn (zelfaangelegde) Grote Talentenlijst.

Eén en ander levert Wim Vos een certificaat van onbekwaamheid op, een toekenning die hij vanuit zijn ivoren toren niet eens als een ingebrekestelling zal aanvoelen. 

woensdag 11 september 2024

De 41ste Keizer van Koksijde

een must voor wie verder kijkt 

dan het wielrennen van vandaag

 

De internationale “Keizer - Koksijde” (met een heel knap Pittems intro) is ook met zijn 41ste editie een magneet voor de 17- en 18-jarigen uit binnen- en buitenland. Alle info op: keizerderjuniores.be

Nogal wat grote namen stonden er op het eindpodium alvorens door te stromen naar de hoogste bühne van het wielrennen en dan heb ik het vooral over David Millar (3de in 1995), Jurgen Van Goolen (primus in 1998), Bob Jungels (primus in 2010), Caleb Ewan (dagwinnaar én 3de in 2012), Nathan Van Hooydonck (primus in 2013), Ethan Hayter (2de in 2015), Andreas Kron (primus in 2016), Fabio Van den Bossche (primus in 2017), Quinn Simmons (primus in 2019 vòòr zijn landgenoot Magnus Sheffield), Lars Vanden Heede (algemeen primus in 2022 vòòr de dubbele dagwinnaar op zondag, Steffen De Schuyteneer), Matthew Brennan (primus in 2023 vòòr Jarno Widar). Brennan heeft zich inmiddels opgewerkt tot één van de beste neo-beloften en doet al vanaf 2025 zijn intrede bij het grote Visma | Lease a Bike

Ook dit jaar staan er zaterdagnamiddag om 14u30 potentiële navolgers aan de afrit in Pittem voor de klassieke tocht door de Vlaamse Ardennen (Tiegemberg, Oude Kwaremont, Patersberg, Kalkhoveberg). 

De dertien betere binnenlandse teams uit België worden opgelijst met een dozijn buitenlandse uit acht verschillende landen en dat in weerwil van het EK in Heusden-Zolder.
Op zondag is er (vanaf 9u) de klassieke matinale tijdrit over 6 km. in de poldervlakte van Wulpen, ’s namiddags vanaf 15u30 gevolgd door de al even klassieke rit-in-lijn rond Koksijde alover onder meer de Hoge Blekker, de kruin van elk der acht ronden van telkens 10,4 km. met finish in de Ter Duinenlaan ter hoogte van de Cinema, waar bijna vier maanden geleden ook de eindstreep lag van het BK. Matijs Van Strijthem haalde het toen in een prangende spurt van Jasper Schoofs (deze voormiddag tweede geworden in het EK-tijdrit in Heusden-Zolder en Aldo Taillieu (in diezelfde EK-tijdrit helaas zwaar gevallen met helaas een sleutelbeenbreuk voor gevolg).

Het ‘net niet’ van het Iberische wielrennen

 

De Spanjaard Enric Mas (°1995) en de Portugees João Almeida (°1998) werden als jonge twintiger ontdekt door talentscout Johan Molly, die eerder ook al Julian Alaphilippe recruteerde en aan de man gebracht bij Patrick Lefevere.

Daar maakten zij meteen goede sier. Mas werd voor Quick-Step Floors in 2018 een eerste keer tweede in de Vuelta, Almeida werd voor Deceuninck-Quick.Step in zijn eerste Giro (in 2020) meteen vierde.

Een overwinning in één van de grote ronden leek een aangekondigde kroniek. Léék want zoveel jaar later lijken beiden tot stilstand gekomen om niet te zeggen al op de terugweg.

Ze werden voor een meervoud van hun aflopend contract weggehaald door Movistar respectievelijk UAE Team Emirates.

Lefevere kon of wou tegen die bedragen niet opbieden, moedigde hen zelfs aan om die financiële stappen te zetten, hij zei het niet met die woorden maar die renners waren hem alvast niet zoveel waard als de rijkere concurrenten hen boden. Dat dit geen inschattingsfout was blijkt uit de realiteit vijf jaar later. Mas en Almeida zijn nog steeds top als klassementsrenners maar verbeteren doen ze niet meer. Eén van de drie grote ronden winnen is verder weg dan ooit, een top vijf wordt voortaan hun hoogste goed

 

Winnen is alvast hun regel niet.

Mas heeft amper zes zegestreepjes achter zijn naam, waaronder geen enkele rittenkoers die ertoe doet tenzij je de Tour of Guangxi 2019 als dusdanig aanziet.

De nochtans 3,5 jaar jongere Almeida won al ruim dubbel zo vaak. In 2021 won hij, opgelijst met enkele dagzeges, zowaar twee rittenkoersen: de Tour de Luxembourg (2.Pro) en bovenal de Tour de Pologne (WT). In 2022 kwam daar een dagzege in de Vuelta a Catalunya bij, in 2023 één in de Giro en in 2024 twee in de Tour de Suisse. Ook in de grote ronden steekt hij Mas naar de kroon, al haalde hij enkel in de Giro het eindpodium (derde in 2023) na vierde en zesde plaatsen. In de Vuelta werd hij vijfde in 2022 en negende in 2023. Dit jaar wenkte het podium tot hij door Covid-19 werd uitgeteld. Gelukkig was hij voorafgaandelijk vierde geworden in de Tour, weliswaar met tien minuten teveel om voor het eindpodium in aanmerking te komen.

 

Lefevere liet Mas en Almeida los maar hield Evenepoel vast

 

Conclusie: Mas noch Almeida waren voor Lefevere incontournable om een grote ronde te winnen. Hij liet ze dan ook niet ongaarne naar een rijker team vertrekken. Die oefening weigerde hij uit te voeren met Remco Evenepoel, wiens koersdagen nochtans in gevaar waren na een levensverachtende val in Il Lombardia 2020. Toen Remco in 2021 almaar performanter uit de koersdood opstond, overschreed Lefevere zijn financiële rode lijn om zijn godenkind vijf jaar langer aan zich te binden. Het was géén overacting! Behalve exquise in de grootste ééndagskoersen sloeg Remco ook ongenadig toe in de grote ronden: eindwinst in de Vuelta 2022 en podium in de Tour 2024, waarin hij enkel door Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard, de winnaars van de jongste vijf edities, overtroffen werd. 

Men gaat er dus geredelijkerwijs van uit dat de Brusselaar de eerstvolgende jaren haasje over doet met zijn illustere concurrenten, vandaar dat enkele van de rijkste ploegen hem kost wat kost in de rangen willen om de hegemonie van UAE Team Emirates en Team Visma | Lease a Bike te slopen. Remco ligt evenwel nog tot 2026 bij Soudal-Quick.Step vast en het team dat die termijn wil inkorten zal een gigantische afkoopsom moeten dokken. Red Bull – Bora – hansgrohe lijkt daarvoor het best gewapend. Als het al zover komt dan zal Patrick Lefevere een zoetzure bevoorrechte betrokkene zijn.