zaterdag 7 juli 2012

Bradley Wiggins nog niet helemaal klaar 
met zijn brother-enemy Chris Froome
Chris Froome en Bradley Wiggins; het is niet de eerste keer dat dit Britse Sky-duo zich de sleutels van de gate naar de eindoverwinning toegeëigend heeft. Het viel hen reeds te beurt in de Vuelta van 2011 maar dat liep niet goed af. Bradley, die zelf niet meer kon winnen van de vermaledijde Juan Jose Cobo (koerst die overigens nog?), hield zijn eerste luitenant aan het lijntje zodat deze tenslotte op een schamele dertien seconden van de Spanjaard bleef steken. Misschien had Wiggins het liever zo want anders had Froome hem misschien verdrongen als kopman van Sky.
In de huidige Tour lijkt dit scenario zich enigszins te herhalen. Wiggins maakt overmorgen wel het verschil in de (41,5 km.) tijdrit naar Besançon. Het kan maar helemaal zeker is dat niet. Zo liep het alvast niet in de Vuelta van 2011. Op de tiende dag was er de (47 km.) tijdrit rond Salamanca, waarin Chris Froome tweede werd op 59" van Tony Martin maar vooral 23" beter deed dan zijn notoire kopman Bradley Wiggins. Froome werd wel leider maar bleef de bestaande hierarchie gedwee respecteren en cijferde zich dus helemaal weg voor Wiggins, die vanaf de elfde dag gewonnen spel leek te hebben. Tot de Alto de l'Angliru eraan kwam waarop de helemaal vergeten Juan Jose Cobo uitbrak. Froome kon hem volgen maar bleef zich braafjes focussen op de zwalpende Wiggins, dier het vertikte om aan Froome de estafette door te geven. Chris' euro viel te laat en toen hij toch reageerde, was Cobo te ver gevlogen en nam hij een net niet helemaal meer te overbruggen voorsprong.
Nu liggen de kaarten ietsje anders. Froome telt zowat honderd seconden op zijn kopman, die dit jaar behalve de Algarve al zijn rittenkoersen (Paris-Nice, Romandie, Dauphiné) feilloos won. In de korte (157,5 km.) zondagrit van Belfort naar Porrentruy zal Froome zijn leider wel niet voor het hoofd stoten tenzij die een offday kent. Het zou zijn eerste zijn dit jaar, allicht niet dus. .
Het ziet er dus naar uit dat Bradley Wiggins, bovendien gestimuleerd door het dragen van de gele trui waarmee hij als laatste mag starten twee minuten na Cadel Evans, maandag de eerste basis zal leggen voor zijn eindzege, zelfs al is de Tour dan nog niet eens halfweg. Maar wat indien Chris Froome boven zichzelf uitgroeit en beter doet dan zijn notoire kopman? Dan kan hij vanuit de luwte de ontwikkelingen afwachten want Wiggins zal het in die situatie wel niet aandurven om Froome op te eisen zoals hij in de Vuelta 2011 ten onrechte wel deed. En Chris Froome heeft onderhands ook meer metier opgedaan. Het zal er ook van afhangen hoe Cadel Evans het er van afbrengt in die tijdrit. Hij zal zowat een uur lang de hete adem van Wiggins voelen naderen en dat is geen comfortabel vooruitzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten