zondag 1 juli 2012

Sander Helven: klaar voor de beroepscategorie
Derde in La Flèche Ardennaise en daarna opeenvolgend winnaar van Romsée-Stavelot-Romsée, Dwars door Limburg en nu ook de Omloop Het Nieuwsblad van en naar Zottegem.
Sander Helven verkeert in de vorm van zijn leven en zijn maand juni promoveerde hem tot één van dé kandidaten voor een overstap naar de beroepscategorie. Het kondigde zich nochtans helemaal anders aan. Maart en april verliepen matig. De Carpathia Couriers Tour (zesde in de openingsrit en in de eindstand) luidde de ommekeer in. In Olympia's Tour zou hij verder finetunen in functie van juni, waarin hij zich wilde profileren als een volwaardige kandidaat voor de beroepscategorie. Daar is hij dus cum laude geslaagd. Maar dat plan leek in duigen te vallen toen hij tijdens de vijfde rit tussen Simpelveld en Buchten zwaar ten val kwam. De kwalijke gevolgen hielden hem volle drie weken van de fiets. Vrijwel vanop nul moest hij herbeginnen.
Sander heeft als coureur, zoals velen, een lange hobbelige weg afgelegd. Soms had het iets van een roetsjbaan. Als aspirant behoorde hij tot de nationale bovenlaag. Als tweedejaarsnieuweling begon hij sterk maar zijn nazomer en herfst verliepen in mineur. De prestatiedruk werd hem te veel. Van lieverlede stapte hij op bij zijn moederclub Balen B.C. om te herbronnen in de luwte van S.V. Deerlijk. Als junior en zeker als belofte mat hij zich een lower profile aan. Papa Theo maalde er niet om en liet zoonlief begaan. Komt allemaal wel goed, evalueerde hij. Hij werd helemaal door de feiten in het gelijk gesteld.
De gunstige ommekeer voltrok zich al vanaf 2011. Donckers Koffie - Jelly Belly was weliswaar niet het geplande overstapje naar de beroepscategorie maar het bood hem wel de gelegenheid om in dat circuit metier op te doen. Doodjammer dat dit niet bekroond werd met de titel en de trui van kampioen van België. In Geel had hij die binnen handbereik tot die sakkerse Tim Declercq als een duiveltje uit een doosje opwipte en op de finishlijn klopte. Zelfs dat aanvaardde Sander sportief en waardig, een ongekende rust was over hem neergedaald. Het was ook niet meer dan een momentopname die zijn overstap naar de beroepscategorie uitstelde want niet Sander maar wel Tim werd door Topsport Vlaanderen gecontracteerd. Géén ramp want uitgesteld is niet verloren. Ovyta-Eijssen-Acrog bood hem daartoe een uitgelezen kans die hij met beide koersbenen greep. Nu nog een valabele kans als contractrenner verwerven en zijn opdracht is volbracht.
De volgende stap is zijn sollicitatie nog meer kracht bijzetten met een spraakmakende prestatie op het wereldkampioenschap voor beloften in Valkenburg, dat zowaar op zijn trainingsparcours wordt gereden. Aan zijn terreinkennis zal het dus niet liggen, wel aan de vorm van de dag.
Sander Helven past perfect in het plaatje van Topsport Vlaanderen of komt er al iets hogers uit de bus?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten