maandag 2 juli 2012

Mark Cavendish rukt verder 
op in de allertijdse hierarchieën
Mark Cavendish liet er dit jaar iets minder langdurig op wachten als vorig jaar. Toen won hij pas op de vijfde dag (Cap Fréhel) nu al op de tweede. Of het opnieuw de inleiding is van een vijfslager zoals in 2011 is niet uitgesloten want de Brit heeft dit jaar al bij voorbaat afstand genomen van de groene trui omdat zijn team zich vooral toespitst op Bradley Wiggins, een groot kandidaat op de eindzege. Mark krijgt slechts een tweetal vaste assistenten ter beschikking. Die had hij in Tournai niet eens nodig had want hij redde het in zijn dooie eentje tegen de veel beter omringde Andre Greipel, wiens trawanten weliswaar meer arbeid verrichten op de langdurig volhardende drie vrijbuiters van de dag.
Voor de nog maar 26-jarige Mark Cavendish is dit al de 21 dagzege in de Tour. Hij komt daarmee in de allertijdse ranking  uit op de zesde plaats na Eddy Merckx (34), Bernard Hinault (28), André Leducq (25). Lance Armstrong en André Darrigade volgen met tweeëntwintig maar worden eerstdaags bijgehaald en overstoken. Zelfs Merckx mag zich niet helemaal buiten schot achten aangezien Cavenish per Tour gemiddeld vier ritten wint en, dit jaar niet meegerekend, zeker nog vijf keer deelneemt. Dat wat betreft zijn spraakmakende aanwezigheid in de Tour.
Ook in de drie grote ronden heeft de Manx Express zich al van mooi plaatsje onder de eeuwige zon verzekerd. Aan zijn 21 dagzeges in de Tour had hij er een dozijn toegevoegd in de Giro en vier in de Vuelta. Dat geeft globaal 37, waarmee hij Freddy Maertens (35) passeert en Rik Van Looy bijhaalt. Amper vier deden nòg beter: Eddy Merckx (64), Mario Cipollini (57), Alessandro Petacchi (48) en Bernard Hinault (40). Of hij ook in deze ranking op het einde van zijn loopbaan de primus-inter-pares zal zijn, is voortvarend maar toch niet totaal uitgesloten. In zijn absolute specialiteit, spurten, is the Sky the limit. Team Sky ziet dat graag gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten