donderdag 26 juli 2012

Zestig jaar geleden werd André Noyelle 
in Helsinki/Käpylä Olympisch wegkampioen
Niet gisteren was het maar wel op donderdag 2 augustus zal het exact zestig jaar geleden dat de toen bijna 21-jarige André Noyelle in Helsinki/Käpylä de Olympische wegrit won en de gouden medaille pakte. Het was een leugentje om bestwil van de organisatoren van Bergdal Reningelst die zo een reden hadden om hun illustere streekgenoot te herdenken en zijn immer kwieke weduwe Noëlla daarin te betrekken. Een mooi gebaar dat door het brede publiek erg gewaardeerd werd.
André Noyelle bereikte de finish driekwart minuut eerder dan zijn landgenoot Robert Grondelaers die tweede werd en zilver pakte. Het brons ging naar de Duitser Edi Ziegler. Lucien Victor, nog een Belg, legde beslag op de vierde plaats.
Ik vind de medailles van de Olympische wegrit nog altijd veel beter passen bij een jong talent dan bij een gevestigde waarde. Wie herinnert zich trouwens nog dat Fabio Casartelli (1992), Pascal Richard (1996), Jan Ullrich (2000), Paolo Bettini (2004) en Samuel Sanchez (2008) de eerste professionele Olympische kampioenen op de weg waren? Vrijwel niemand! En dat Tom Boonen liever in Londen Olympisch wegkampioen wordt dan in Valkenburg een tweede keer wereldkampioen; ik geloof er geen snars van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten