dinsdag 3 juli 2012

Peter Sagan, a new kid on the block
Peter Sagan heeft na zijn allereerste vier dagen in de Tour al twee dagsuccessen behaald. Gisteren moest men naar 1993 teruggrijpen om een nog jongere dagwinnaar terug te vinden. Vandaag is hij de zevende coureur uit de hele geschiedenis die kort vòòr of kort na zijn 22ste verjaardag al twee ritten in de Tour op zijn naam bracht. Waren hem daarin voor onder anderen: Romain Maes (in 1935), Charly Gaul (in 1955), Willy Planckaert (1966), Marino Basso (1967), Ad Wijnands (1981), Eric Vanderaerden (1984),...
Hij werd meteen tot de nieuwe Tourminator gepromoveerd, meer dan een beetje voortvarend toch want de vorige met die koosnaam was ene Lance Armstrong die de Tour zevenmaal op rij won terwijl Peter Sagan als klassementsrenner, als hij dat al zal zijn, in een grote ronde nog alles te bewijzen heeft.
Noem hem liever a new kid on the black, zoals Karl Vannieuwkerke hem zondag raker omschreef.
Peter Sagan is piepjong en geen saaie piet. Zojn triomfen overgiet hij graag met het sausje van het opvallende zegegebaar. Zo refereerde hij Bologne-sur-Mer naar Forrest Gump, het hoofdpersonage uit de gelijknamige film, gespeeld door Tom Hanks. Zijn ploegmaats daagden hem daartoe uit en ze werden op hun wenken bediend. En het publiek, dat hij almaar meer op zijn hand heeft, mag gratis meegenieten.
De eerste Tour van Peter Sagan kan nu al niet meer stuk, er mag nog gebeuren wat er wil. Er zal, indien hij van brute pech gespaard blijft, nog een pak bijkomen. In de puntenstand voor de groene trui telt hij nu reeds 42 punten voorsprong op Fabian Cancellara, 45 op Mark Cavendish en 49 op Edvald Boasson Hagen, in deze zijn enige valabele concurrent die hem in Bologne-sur-Mer ook het dichtst benaderde. En in de betrouwbare Cycling Quotient Ranking schuift hij alweer tachtig punten dichter bij Joaquin Rodriguez. In de loop van deze Tour zoniet op de slotdag wordt hij de officieuze il numero uno mondiale. In het Italiaans ja, want als coureur heeft hij, deel uitmakend van Liquias, deze nationaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten