zaterdag 7 juli 2012

Team Sky: bewondering mag, verwondering moet
Onwezenlijk, de averij die Team Sky in de Vogezenrit naar La Planche des Belles Filles aanrichtte. Het betreft een col(letje) van hooguit 5,5 km. lang met 8,2% als gemiddeld stijgingspercentage voor 453 hoogtemeters maar met een eindplateau van meer dan 20%. Op dat kanjertje gaf Team Sky er dus een fikse lap op en dunde het kransje kandidaten voor een spraakmakend klassement drastisch uit. Edvald Boasson Hagen, Christian Knees, Ritchie Porte en Michael Rogers waren de beukers met dagdienst die hun kopmannen Chris Froome en Bradley Wiggins zo geïsoleerd mogelijk naar de ... mooie meisjes mochten brengen. Met de Wit-Rus Kansantsin Sioutsou (door een val uitgeschakeld in de derde rit) erbij zouden de verschillen nog hoger zijn opgelopen maar zelfs zonder hem waren ze al vrij aanzienlijk: Fränk Schleck (+1'09"); Thomas Voeckler en Michele Scarponi (+2'05"); Alejandro Valverde, Bauke Mollema, Chris Horner en Andreas Klöden (+2'19"); Peter Velits (+2'50"); Robert Gesink en Ivan Basso (+2'53"); Jérôme Coppel (+3'03"); Tejay Van Garderen (+3'08"); Levi Leipheimer (+3'11"); Steven Kruijswijk (+4'20"),...
Een zelden geziene demonstratie van Team Sky, die maximale bewondering afdwingt maar waarbij zachte verwondering evenzeer op zijn plaats is.
Jurgen Van den Broeck komt niet voor in bovenstaande opsomming. Hij hoort er ook niet in thuis, zelfs al arriveerde hij met 1'52" omdat hij in de aanloop naar de slotklim door een aflopende ketting werd opgehouden. Hij keerde aan de voet van de beklimming nog tot op tien meter terug maar ontplofte dan en moest een adempauze in acht nemen. Dat hij geen twee minuten na Froome-Evans-Wiggins-Nibali arriveerde, zegt veel over zijn fysieke en mentale paraatheid. Zonder tegenslag eindigt hij dus heel kort in hun spoor en staat hij in de tussenstand vierde. Toch blijft Jurgen (dertiende op 2'11") meedoen voor een dichte ereplaats en wie weet? De Tour duurt nog twee volle weken en vooral de slotweek zal bepalend zijn.
Ook opmerkelijk dat Ivan Basso en Alejandro Valverde na het uitzitten van hun respectieve dopingschorsing nog amper subtoppers zijn. In de tussenstand zijn ze naar rang twintig (op 3'13") respectievelijk vijfendertig (op 4'50") teruggezakt. Zelfs de top-tien wordt moeilijk. Op een genadige blauwe maandag kunnen ze misschien nog eens meedoen voor een dagzege.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten