dinsdag 17 juli 2012


Stel dat Fränk Schleck niet betrapt werd
dàt ware pas erg geweest
De Luxemburger Fränk Schleck (Radioshack) is betrapt op het gebruik van doping in de Tour, liet de UCI sec weten. De renner verlaat uit eigen beweging de Tour. Hij leverde ee positieve dopingplas af bij een controle op zaterdag 14 juli na de dertiende etappe naar Cap d'Agde. Vorig jaar werd Schleck derde in de Tour. Ook in 2006 (10e), 2008 (6e) en 2009 (5e) haalde hij de top-tien. Al deze resultaten krijgen voortaan meer vraag- dan uitroeptekens. In Schlecks urine werden sporen van Xipamida aangetroffen, een vochtafdrijvend middel, niet eens prestatie- of recuperatiebevorderend maar wel maskerend en dàt zal wel de initiële bedoeling geweest zijn.
Zo had het er moeten staan, niets meer / niets minder. Met als klemtoon een positieve boodschap dat de strijd tegen doping weer een overwinning heeft opgeleverd en met als bijsluiter "vluchten kan (bijna) niet meer". Neen, de media vergroten het liever nodeloos uit alsof de Derde Wereldoorlog is uitgebroken en ze laten zoveel mogelijk direct of indirect betrokkenen hun voorspelbare statement plaatsen. Wat is daar in 's hemelsnaam de relevantie van?
Frank Schleck is betrapt en vliegt eruit. Er zullen er inderdaad wel nog meer zondaars in de pelotons rondwaren maar toch almaar minder. Vergelijk het met de snelheden op onze autowegen. Wie tien à vijftien jaar geleden tegen 130 km./u. reed, was de traagste. Hij die vandaag de dag 130 km./u. rijdt, wordt slechts nu en dan door een onverlaat overstoken. 
Het onnozelste las ik in "De Morgen": koers zonder doping is als een café zonder bier. Geldt dat ook voor een maatschappij zonder drugs, een economie zonder uitbuiting en zwart geld, politiek zonder lynchpartijen,...? 
De perceptie wil dat de credibiliteit van de Tour is aangetast door de positieve plas van Fränk Schleck. Het is evenwel net het tegenovergestelde. Stel dat Fränk Schleck in de Pyreneeënritten van vandaag en morgen uitpakte en naar de top-vijf van het tijdklassement oprukte, zou dat niet heel veel erger zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten