maandag 16 juli 2012

Pierrick Fedrigo
waarin een kleine coureur groot kan zijn !
Niet de algemeen verwachte Thomas Voeckler, die nochtans ook mee was in de ontsnapping van de dag, maar wel de in een genadedag verkérende en goed uitkijkende Pierrick Fedrigo heeft zijn vierde dagzege behaald in de Tour. In Pau volgde hij twee jaar later zichzelf op als laureaat. 
De inmiddels bijna 34-jarige Pierrick Fedrigo leek aanvankelijk in de wieg gelegd om de uiteindelijke opvolger van  Laurent Jalabert te worden. Zo'n hoge vlucht nam zijn carrière evenwel niet, het werd zelfs een heel stuk minder. Dat belette hem evenwel niet om na de Tour de Limousin 2004 en 2007, het kampioenschap van Frankrijk 2005, een dagzege in de Tour van 2006, 2009 en in 2010 plus de G.P. Ouest France - Plouay 2008 een volgende parel aan zijn kroon te enten.
Zijn allermooiste zege behaalde Le Nez de Marmande met zijn derde dagzege in de Tour, de klassieke Pyreneeënetappe van Luchon naar Pau nog wel met de loodzware beklimmingen van de Peyresourde, Aspin, Tourmalet en Aubisque.
Ook zijn eindzege in het Critérium International in 2010 mocht best gezien worden. Hij nam er het heft van meet af aan in handen met een gedurfde uitval, die hem niet enkel de dagzege maar ook voldoende voorsprong (15 à 25”) opleverde om de betere tijdrijders af te houden. Hij reed de chronorace van zijn leven, werd dertiende en gaf amper 17” toe aan David Millar, 15” aan Alberto Contador en 14” aan de grootste bedreiging, Michael Rogers. Hij deed zelfs twee seconden beter dan de vertwijfelde Lance Armstrong, aan zijn ultieme campagne bezig. 
Met die staat van verdienste zette hij op 30 juni 2012 voor de negende keer aan in de Tour. Het had de tiende keer moeten zijn maar in 2011 was hij helaas er niet bij. Dat lag niet aan hem maar aan een infectie door een tekenbeet die zes maanden aan de kant hield.
In 2012 was hij terug van weggeweest. In de lente behaalde hij een dagzege in het hem eveneens welbekende Critérium International. Maar de focus lag terecht op de Tour, waarin hij opnieuw zijn dagje uitkoos om genadeloos toe te slaan. Zelfs de meer beslagen en veel meer schijnwerpers naar zich toehalende Voeckler kon het hem niet beletten. Eén en ander brengt met zich dat Pierrick nu één precieuze dagzege meer telt dan zijn veel hoger ingeschatte landgenoot. 
Of waarin een kleine coureur gròòt kan zijn... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten