dinsdag 3 juli 2012

Michael Morkov, de absolute veropenbaring
Fabian Cancellara, Mark Cavendish en vooral Peter Sagan mogen dan nog zo vaak gehuldigd zijn als de verwachte uitblinkers, toch is het de 27-jarige Michael Morkov de absolute veropenbaring van het begin der 99ste Tour.
Ook Morkov is - of wat had je gedacht? - baanrenner van opleiding. Wereldkampioenschappen en zesdaagsen bleken zijn ding. Zo won hij als regérend wereldkampioen ploegkoers en in de trui van Verzekeringen Callant de zesdaagse van Gent in 2009, de middenste van vijf soortgelijke overwinningen. De overige werden behaald in Grenoble (2007 en 2008) en Kopenhagen (2009 en 2010), telkens met Alex Rasmussen als vaste partner en onafscheidelijke gezèl.
Vanaf 2010 wilde hij iets anders maar de omschakeling vergde tijd. Het was pas na het tweemaal (weliswaar anoniem) uitrijden op rij van de Giro (2010 en 2011) dat hij als wegrenner vanaf 2012 in een stroomversnelling geraakte. Het deed hem meteen focussen op de Tour, waarin hij - in tegenstelling tot zijn twee Giro's - geen vluchtige passant wilde zijn. Drie dagen naéén maakte hij van de ontsnapping van de dag deel uit. Het leverde hem de tijdelijke bolletjestrui op en een pak publiciteit voor Team Saxo Bank, dat hem niet evident selecteerde. Neen, Michael Morkov zal op zondag 22 juli niet als winnaar van de bergprijs op het Parijse eindpodium worden geroepen. De kans is veel groter dat hij eind deze week in de Alpen een patat van jewelste incasseert die hem op de rand van de tijdslimiet brengt. Maar het applaus op alle banken dat hij inmiddels heeft genoten, kunnen ze hem alvast niet meer ontnemen. Hij was de eerste smaakmaker van een op kruissnelheid begonnen Tour 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten