maandag 23 juli 2012

Mooie Omloop Het Nieuwsblad 
met totaal onverantwoorde aankomst
De Omloop Het Nieuwsblad is, na een onderbreking van twee jaar, terug van weggeweest en dat leverde, in combinatie met de opstart van de zomer, een heerlijke wielernamiddag op. 
Boekhoute heeft het van Olsene overgenomen, zelfs al is het (voorlopig?) "slechts" een 1.14 Nat. in plaats van de vroegere 1.1. UCI. Er werd een mooi parcours geserveerd met een grote aanloopronde van 48 km. door het Meetjesland, die het peloton niet uit mekaar kreeg, en daarna acht lokale ronden met vooral 700 meter kasseien richting Philippinne. Die passages brachten wel tijdelijke afscheiding. Een massale valpartij achterin het peloton tijdens de tweede doortocht op de kasseien zorgde voor de eerste schifting. Niet veel later lanceerde gastheer Gertjan De Sy de koers. Hij kreeg de Australïer Ewan CalebLaurent PietersRicardo van Dongen (Ned.) en Bram Van Renterghem mee. Verder dan 35" liep het nochtans sterke vijftal niet uit. Het was vooral Wouter Leten, de Limburger die als regérend kampioen van ... Luik door het leven stapt, die voor de hergroepering zorgde. Bart De Keukelaere achtte dan zijn moment(je) gekomen. Hij werd evenwel snel bijgehaald en meteen achtergelaten door Mathias Van Gompel. Met de Meerhoutenaar stond dé figuur van de wedstrijd op. Hij zong het een hele tijd alleen uit. Enkel de Deen Joakim Bukdal alsook de Nederlanders Sam Oomen en Glenn Van Nierop konden nog naar hem toe. Zij konden het peloton tot het ingaan van de slotkilometer afhouden. 
Het wriemelende peloton stortte zich meteen op de onafwendbare massaspurt die evenwel op enkele hectometers van de finish door een zware valpartij ontsierd werd. Die had kunnen vermeden worden. In de laatste hectometers zaten enkele onverantwoorde asverschuivingen, faliekant voor een omvangrijke groep met drieste 17- en 18-jarigen van wie er nogal wat het risico niet schuwen. Die gasten moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen in plaats voor de leeuwen te worden gegooid. In een regionale wedstrijd, met hooguit vijftig deelnemers, vormt dergelijke aankomst geen enkel probleem. Wel met het omvangrijke peloton van een interclub dat - een geluk met een ongeluk - door een eerdere valpartij was uitgedund. Aankomen op het mooie Dorpsplein in het midden van een mensenzee is natuurlijk fascinerend op voorwaarde dat er niet zoveel risico's mee gepaard gaan. Men zal er niet lang bij stilstaan. Dat zou men des te meer gedaan hebben indien er enkelen zwaar gekwetst (of nog erger) werden opgeraapt. Toch kan ik mij bezwaarlijk voorstellen dat deze aankomststrook volgend jaar gehandhaafd wordt.
Wie zich daar niets hoefde van aan te trekken was de Australiër Ewan Caleb met exotische looks (want Koreaanse moeder). Hij haalde het van de Deen Mathis Johansson en de Limburger Alexander Geuens. Elf dagen eerder had Caleb ook al Gent-Menen gewonnen. Als gastrenner van De Jonge Renner Oosterhout zal hij het parcours van het wereldkampioenschap in Valkenburg uitvoerig kunnen verkennen en reken maar dat hij er op zondagvoormiddag 23 september (start al om 08 uur!) als één van de voornaamste favorieten van start zal gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten