woensdag 26 mei 2021

Al doet het zeker niets af van de kwaliteiten 

van de nog maar (of al) 24-jarige Egan BERNAL

 

104de Giro 2021 zal géén 

grand cru geweest zijn !

 

 

Het staat nu alvast dat de 104de Giro nièt als een grand cru in de annalen zal worden opgeslagen. Egan Bernal stak er met kop en schouders bovenuit en kon bovendien op het sterkste team terugvallen. Het is van alle tijden dat het eerste met het tweede samengaat en vice versa.

De Colombiaan is nog maar of moet ik zeggen àl 24 jaar toch drie lentes ouder dan de in anti-omstandigheden debuterende Remco Evenepoel

De Ineos Grenadiers zijn er verantwoordelijk voor het al bij al fletse verloop: de ritten die er niet toededen, waren hun quantité négligeable met voor gevolg dat acht échappées bidon op een welslagen uitdraaiden met bijna evenveel one hit wonders als winnaars.

Bij de afrit in Torino zag het nochtans helemaal anders uit, zelfs zonder titelverdediger Tao Geoghehan Hart, als Ineos-kopman logisch verdrongen werd door Egan Bernal

Jai Hindley, de tweede van oktober 2020 na één dagzege, stapte in de rit naar de Zoncolan af met … zadelpijn, hij stond in de tussenstand 25ste op bijna 18 minuten.

Wilco Kelderman (3de in 2020), Jakob Fuglsang (6de), en Patrick Konrad (8ste) ontbraken. 

Joao Almeida (4de) incasseerde al op de vierde dag een dreun waarna hij zich in een slachtoffersrol als verplichte helper van Remco Evenepoel wentelde. De korte slotweek zal uitwijzen of hij zijn hoge vlucht van oktober 2020 kan bevestigen. In dat streven zal hij Fausto Masnada (de 9de van vorig jaar) ontberen, die werd net als onder anderen Marc Soler door een zware val uitgeschakeld werd tijdens de 12de rit. 

Dat overkwam al eerder Mikel Landa en naderhand ook Emanuel Buchmann (vierde in de Tour van 2019). Zij hadden de voornaamste challengers van Bernal kunnen worden.

Aleksandr Vlasov deed er alles aan om hun vacature in te vullen maar een top vijf lijkt ook op termijn zijn hoogste goed te worden. 

George Bennett faalde als de occasionele kopman van Jumbo-Visma. Hij werd gepasseerd door de zeven jaar jongere Tobias Foss, die twee jaar geleden de Tour de l’Avenir won.

Voor Vincenzo Nibali (15de op 21’50” in de tussenstand) wordt de top tien, luttele weken na zijn polsbreuk op training, moeilijker dan een eventuele late verschonende dagzege.

 

Voor de notoire ritwinnaars werd het een schrale bedoening. Enkel Caleb Ewan en Peter Sagan losten de verwachtingen in, zo ook Filippo Ganna die na de korte inleidende ook wel de afsluitende langere tijdrit zal winnen. Diego Ulissi hoopt in zijn negende Giro nog altijd de kaap van tien dagzeges te ronden. 

 

De 104de Giro luidde (meer dan) een beetje de remontada in van il ciclismo italiano in met reeds vier dagzeges terwijl Damiano Caruso en Giulio Ciccone uitzicht hebben op de top vijf. Deze acute weelde zullen ze mt een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet herhalen in de Tour.

De 104de Giro bracht ook de heropstanding van de 30-jarige Romain Bardet, die zich bij DSM lijkt herbrond te hebben en in Cortina d’Ampezzo na Bernal the best of the rest was. 

En wat Frankrijk betreft: Geoffrey Bouchard is al dagenlang leider in de bergprijs en niet aan zijn proefstuk want hij won dat gedevalueerd nevenklassement al in de Vuelta van 2019. Dat herhalen in deze Giro wordt moeilijk zelfs indien Bernal het hem zou gunnen. De bijna 30-jarige Fransman, een late roeping die nog geen enkele overwinning behaalde, zou het omwille van zijn enorme inzet verdienen maar een passende naam op die erelijst kun je hem (68ste op twee uren in de tussenstand) bezwaarlijk noemen. Victor Lafay, winnaar op Guardia Sanframondi, staat nog negen plaatsen lager op nog een kwartier meer.

En Peter Sagan behaalde inderdaad voor het tweede jaar op een rij een dagzege en lijkt zelfs uitzicht te hebben op de definitieve paarse trui van de puntenstand maar zelfs dàt kan zijn blazoen als de (op één na) best betaalde van het peloton lang niet helemaal opfleuren.

 

Velen mogen de Giro nog zoveel mooier vinden, aan de bezetting van de Tour zal hij zeker dit jaar niet kunnen tippen. Behalve  Slovenen nemen ook Julian Alaphilippe, Richard Carapaz, David Gaudu, Enric Mas, Nairo Quintana, Maximilian Schachmann, Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Wout Van Aert, Mathieu van der Poel (weliswaar wars van een klassement), Adam Yates, … er aan deel. 

Ik vraag mij zelfs al wie van de top tien van de Giro, voor zover hij er al deelnemen, een rol van betekenis kan spelen in de Tour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten