donderdag 27 mei 2021

Zien of hij (ge)een tweede Enric MAS wordt ...

 

Joao ALMEIDA 

staat morgen en overmorgen 

vòòr zijn lakmoesproef

 



João Almeida was op weg naar de top van de moordende Sega di Ala zowaar de beste klassementsrenner. Hij greep er ei zo na de dagzege en rukt in de tussenstand op naar de achtste plaats met slechts 2’42” meer dan de vierde, de net als Egan Bernalverzwakkende Aleksandr Vlasov

De zelfverklaarde slimsten van de klas leiden daar meteen uit af dat João, indien hij niet op Remco Evenepoel had moeten wachten, nog voor de eindzege in aanmerking zou zijn gekomen. Ze vergeten er, omdat het hen zo uitkomt, bij te vermelden waarom João op Remco moest wachten: omdat de Portugees op de vierde dag richting Sestola 4’21” had verloren op de favorieten! 

Toen hij na Montalcino van het zogenaamde “juk-Evenepoel” verlost was, duurde het tot daags vòòr de tweede rustdag eer Almeida aan zijn achterstand  begon te knagen. Dat deed hij met de nodige bijval en zelfs het eindpodium, waarvan hij in oktober 2020 (na vijftien dagen maglia rosa) alsnog verdrongen werd, niet totaal uitgesloten is. Vrijdag en zaterdag zullen uitwijzen of Almeida nog meer vermocht in deze Giro. En op zondag heeft hij desgevallend nog de afsluitende tijdrit van 30,3 km. naar Milano om nog meer de puntjes op de i te zetten. 

Veel heeft João Almeida dit seizoen nog niet klaargemaakt. Globaal werd van hem meer verwacht dan ereplaatsen in de UAE Tour (3de), Tirreno-Adriatico (6de) en Catalunya (7de). In de Strade Bianche (37ste) en Liège-Bastogne-Liège (65ste) kwam hij er helemaal niet aan te pas. En er wordt nog altijd gewacht op zijn eerste overwinning voor Deceuninck-Quick.Step.

João Almeida, verleid door de betere voorwaarden van Ralph Denk, zou na dit seizoen verkassen naar Bora-Hansgrohe. Heeft hij zich bij het zetten van die stap geïnformeerd bij Enric Mas, die na zijn tweede plaats in de Vuelta van 2018, van Quick.Step muteerde naar Movistar? Tijdens de nazomer / herfst van 2020 bleef hij zowel in de Tour als in de Vuelta steken op de vijfde plaats terwijl men er op gerekend had dat hij op zijn 25ste een grote ronde zou winnen. João Almeida zal nog meer geweten hebben waar hij vòòr staat. 

De inmiddels 26-jarige Enric Mas (b)lijkt al op zijn retour. In ‘zijn’ Volta a Catalunya en Itzulia Basque Country eindigde hij niet dichter dan de 19de respectievelijk 18de plaats. In de zwakbezette Volta a la Comunitat Valenciana kwam hij na een dagzege uit op de derde eindplaats. En je wil niet weten de hoeveelste hij werd (en met welke achterstand) in La Flèche Wallonne en Liège-Bastogne-Liège.

 

Getalenteerde renners zijn het inderdaad aan zichzelf verplicht om, behalve aan het sportieve, bovenal aan het financiële te denken. Patrick Lefevere is altijd de eerste én de laatste om dat te begrijpen, ja zelfs aan te moedigen indien hij op de materiëledesiderata van zijn discipelen niet kan of wil ingaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten