vrijdag 28 mei 2021

Alberto BETTIOL

two hits wonder of volgt er nòg méér ?!  


Alberto Bettiol heeft 782 dagen na de Ronde van Vlaanderen 2019 nog eens een zege van betekenis behaald. Op 9 februari 2020 won hij nog de afsluitende tijdrit (10,7 km.) in Bessèges.

Zijn opportunistische zege in de Ronde van Vlaanderen liet hij begeleiden door de onnozele quote “where was Quick.Step?”.

Alessandro Ballan, zijn Italiaanse voorganger op de erelijst der Ronde van Vlaanderen, wist van dat Alberto dat hij aan trainen een broertje dood heeft. Zijn triomf in Oudenaarde bezorgde hem nog meer alibi voor een “take it easy”. Behalve met podia in de beide Italiaanse kampioenschappen bakte hij er nog weinig van in 2019 en 2020 werd amper anders, al legde het goed aan met vierde plaatsen in de Strade Bianche en Gent-Wevelgem. Als titelverdediger bleef hij in de Ronde van Vlaanderen steken op 16de plaats. Door zijn derde Tour schreed hij geruisloos met een 21ste plaats als ‘beste’ daguitslag.

Hij bevond zich in de vergeethoek toen hij aardig 12de werd in de openingstijdrit van de Giro. Hij leek op zijn 27ste eindelijk volgende stappen te zetten. Na de zware rit naar Sestola stond hij achtste in de tussenstand, een spraakmakend klassement wenkte maar het was hem meer om een dagzege te doen. Die behaalde hij effectief in Stradella, waar une échappée bidon al voor de tiende keer op een welslagen uitdraaide.

Dat Bettiol een performante tijdrijder is, wijst op veel intrinsiek potentieel. Die vaardigheid leverde hem als junior  in eigen land (Offida) de Europese titel op in 2011. Anderhalve maand later won hij ook de Giro della Lunigiana. Cannondale liet hem van dan af niet meer los. In 2016 zette hij enorme stappen met ereplaatsen in meerdere World Tour - manches: de Tour de Pologne (3de), Plouay (2de na Oliver Naesen), top tien in het Canadees tweeluik. 

2017 en 2018 bracht geen bevestiging maar dat werd dubbel en dik goedgemaakt in 2019. Zijn tweede plaats in de klassieke tijdrit van Tirreno-Adriateco zette de toon voor de lente van 2019. Hij werd in San Benedetto del Tronto tweede op 3” van de aanstaande werelduurrecordhouder Victor Campenaerts maar vòòr onder anderen Jos van Emden, Sebastian Langeveld, Yves Lampaert, Mads Pedersen, Tom Dumoulin, Rohan Dennis, Michael Hepburn, Filippo Ganna, Primoz Roglic, Nelson Oliveira, Luke Durbridge, Stephen Cummings, Stefan Küng,… Dit had in een andere orde de uitslag kunnen zijn van het WK tijdrijden in Harrogate, waaraan hij evenwel niet deelnam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten