donderdag 13 mei 2021

Elfmaal tweede en dertig keer top vijf 

Giacomo NIZZOLO

een dagzege in de Giro 

wordt stilaan een obsessie


Giacomo Nizzolo is de absolute sterkhouder van Qhubeka-Assos, die in Gent-Wevelgem de perfecte koers reed maar er de brute pech had op een bovenste beste Wout Van Aert te stoten. De maand voordien had hij wel de Clasica de Almeria gewonnen waarna Milano-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen bleken andermaal te hooggegrepen.

Na een competitiestop van één maand begon Giacomo aan zijn achtste Giro, waarin hij na negen tweede, negen derde, vijf vierde en zes vijfde plaatsen eindelijk een dagzege wilde behalen. In Cattolica leek hij aardig op weg tot Caleb Ewan hem als een duiveltje uit een doosje alsnog voorbijflitste. Zijn tiende tweede plaats en zijn dertigste top vijf was een frustrerend feit, al moest hij ootmoedig toegeven op zijn waarde te zijn geklopt door iemand die op termijn de legende zal ingaan als één van de strafste bolides ooit.

Een dagzege in de Giro leek hij op de slotdag van 2016 te hebben behaald tot hij voor schuinspurten gedeclasseerd werd ten voordele van de Duitser Nikias Arndt. Die ingreep kon niet beletten dat hij voor de tweede keer op een rij in het bezit kwam van de paarse trui van de puntenstand maar dat kon het mislopen van het hoofdobjectief niet goedmaken. Dergelijk scenario zit er opnieuw aan te komen want na vijf dagen leidt hij opnieuw met de punten.

Een notoire loser kun je de 32-jarige Milaneens nochtans niet noemen. Eind augustus 2020 veroverde hij binnen de vier dagen de Italiaanse (een herhaling van 2016) en de Europese titel. Daarmee is hij, met Filippo Ganna, een zeldzaam sieraad van het in crisi verkérend ciclismo italiano.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten