zaterdag 15 mei 2021

 

Victor LAFAY

zal nòg spraakmakend zijn




Victor Lafay heeft een typische overgangsrit slim naar zijn pedalen gezet. Hij moeide zich zo weinig mogelijk met de schermutselingen van de slotfase en wanneer Giovanni Carboni gewonnen spel leek te hebben deed Victor haasje over met hem. Hij wist dat hij het zo moest doen want hij vreesde vooral de ervaren Portugees Nelson Oliveira, die hem in Valencia was voorgebleven. Dat was zijn perfecte aanloop aanloop in die weliswaar zwakbezette Spaanse rittenkoers, waarin hij (op de derde dag enkel door Enric Mas van ritwinst gehouden en vierde in het algemeen) als beste jongere gehuldigd werd.

Victor Lafay zal nòg van zich doen spréken maar allicht niet als klassementsrenner, hij zal zich eerder focussen op een volgend hoogstandje in een overgangsrit tijdens de tweede of de derde week waarin men hem beter in het oog zal houden. 

L’aimable Lyonnais is in elk geval véél méér dan een coureur van dertien in een dozijn, dat hebben zijn jongere jaren uitgewezen.

Als tweedejaarsjunior behaalde hij in 2014 twee dagzeges op een rij en de eindoverwinning (vòòr Steff Cras) in de welluidende Ain’Ternational-Rhône - Alpes Valromey Tour.

Als belofte had Victor meer tijd nodig maar dat kwam vanaf 2017 met diverse mooie klassementen. In Le Tour de Savoie Mont Blanc was er een bovenste beste Egan Bernal nodig om Victor in Cluses van de dagzege te houden. Anderhalve maand later werd hij in Saint-Amand-Montrond kampioen van Frankrijk vòòr Benoît Cosnefroy, Damien Touzé, Benjamin Thomas, …

Cofidis had hem dan al voor jaren in de armen gesloten en liet hem rustig ontwikkelen. In het gebalde coronajaar 2020 maakte hij zijn debuut in een grote ronde, de Vuelta. Dit jaar mocht hij vanaf half april een ferm tandje bijsteken en zie hoe dat rendeerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten