maandag 3 mei 2021

Rémi CAVAGNA

langverbeide zege in een tijdrit van de World Tour

 

Net als voor Geraint Thomas is in de afsluitende tijdrit van de Tour de Romandie gerechtigheid geschied voor Rémi Cavagna. Het was zijn revanche op Stefan Bissegger die hem binnen dezelfde seconde geklopt had in de tijdrit van Paris-Nice. Cavagna werd in de laatste bocht even afgeremd bij het passeren van een ingehaalde renner.

Voor meester-helper Rémi Cavagna is de eerste langverbeide overwinning in het tijdrijden, zijn vaardigheid naast het opzetten van een langdurige ontsnapping die vruchten afwierp in Dwars door West-Vlaanderen - Ichtegem 2018, een rit in de Vuelta van 2019 en de Ardèche Classic 2020.

Rémi Cavagna geniet een hoog aanzien binnen de wolvenroedel van Deceuninck-Quick.Step. In de selectie voor de Giro is hij, met wegkapitein Iljo Keisse, de non-klimmer van het gezelschap maar voor de rest kan hij overal uitpakken te beginnen al in de vlakke 8,6 km. openingstijdrit in Torino.

De nog maar 25-jarige Cavagna is uit Clermont-Ferrand (departement Puy-de-Dôme). Reeds als tiener was het tijdrijden zijn handelsmerk: derde in het kampioenschap van Frankrijk junioren 2012, derde (na Nikolay Cherkasov en Igor Decraene) in het Europees kampioenschap 2013, kampioen van Frankrijk bij de beloften in 2015 én in 2016. 

Die titel en trui droeg hij mooi uit naar het Europees kampioenschap tijdrijden in Plumelec, waar hij fraai derde werd na Lennard Kämna en Filipo Ganna. Op het WK tijdrijden viel hij enkele keren net buiten de top tien tot hij vorig jaar mooi zevende werd in Imola. 

Dan had hij al langer ingezien dat je beter goed bent in bijna alles dan best in één iets. Als notoire teamplayer mocht hij af en toe gaan voor eigen eer en glorie met een tweede eindplaats (na Jens Keukeleire) in de Belgium Tour 2017 en in Ichtegem 2019 voor gevolg. In 2019 zette hij als 23-jarige de volgende stappen met een dagzege in de Tour of California (met ruim zeven minuten voorsprong!) en bovenal in de Vuelta (in Toledo, waar Federico Bahamontes hem huldigde). 

Voor Rémi Cavagna is het spijtig dat hij met Deceuninck-Quick.Step geen deel uitmaakte van het vijftal dat in 2018 al voor de vierde keer wereldkampioen ploegentijdrit werd. Nu zou hij er ongetwijfeld wel bij zijn met misschien ook Fausto Masnada en Marco Cattaneo, die in de afsluitende tijdrit van de Tour de Romandie zesde respectievelijk zevende werden. Om het vijftal samen te stellen zou Deceuninck-Quick.Step met l’embarras du choix geconfronteerd zijn want ook Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Remco EvenepoelYves Lampaert, … zijn lokomotieven die vele minuten in het rood kunnen razen.

Misschien is die blauwe soevereiniteit één van de redenen waarom het WK ploegentijdrit na 2018 ophield te bestaan en vervangen werd door de ridicule mixed team relay.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten